• Okategoriserad

Mikroalger: en lösning för framtiden?

Mikroalger utgör en värdefull förnybar resurs, men de är fortfarande föga kända. Dessa fotosyntetiska mikroorganismer, som t.ex. spirulina eller chlorellaanvänds främst i livsmedel och foder. Deras potential sträcker sig dock långt bortom detta, med tillämpningar inom hälsa, kosmetika, finkemi och produktion av biomaterial. De höga produktionskostnaderna håller tillbaka utvecklingen. Dessutom är deras kvalitet, särskilt deras sammansättning och renhetvarierar beroende på hur de produceras. Detta måste väljas i enlighet med de intressanta molekyler som eftersträvas för utvecklingen av mikroalger.

Chlorellas sammansättning – Bilden kan delas kostnadsfritt – länka bara till den här sidan och ange eChlorial® –Ladda ner infografiken i hög upplösning

Exceptionell kapacitet för kolbindning

Liksom växter mikroalger som produceras genom fotosyntes fixerar CO2. De kan också utnyttja olika källor till organiskt kol, vilket gör det möjligt för dem att producera intressanta molekyler som fleromättade fettsyror, karotenoider (antioxidanter) och fytosteroler (medel mot åldrande).

Chlorella är rik på proteiner, vitaminer och mineraler och utmärker sig genom sin förmåga att producera omega-6 (LA) och omega-3 (ALA). Dessa fleromättade fettsyror är viktiga för människors hälsa. Deras mängd och relativa proportioner beror på hur mikroalgerna odlas.

Olika odlingsmetoder för specifika tillämpningar

Mikroalger kan odlas med hjälp av tre industriella processer:

  1. Fotoautotrofi: Med hjälp av ljus och CO2 främjar denna metod produktionen av omättade fettsyror och en balanserad omega-6/omega-3-kvot. Den är dock inte särskilt produktiv och är därför kostsam.
  2. Mixotrofi: genom att kombinera ljus, CO2 och organiska kolkällor ökar denna metod tillväxten och ger intermediära fettsyrakvoter som är acceptabla för tillskott till människor, men kräver ytterligare resurser.
  3. Heterotrofi: I avsaknad av ljus livnär sig mikroalgerna enbart på organiskt kol och producerar tio gånger mer biomassa. De lipider som erhålls är mindre lämpliga för mänsklig konsumtion, men är användbara för industriella tillämpningar som biobränslen och biomaterial. Denna metod för att odla mikroalger, som kallas ”fermentering”, är den mest lönsamma.

Optimering och miljöutmaningar

Kontrollen av odlingsförhållandena (kol, kväve, temperatur) är avgörande för att styra kvaliteten och mängden lipider som produceras. Ett överskott av kol och en brist på kväve främjar t.ex. ackumuleringen av lipider, vilket är till nackdel för cellmultiplikationen. Den globala uppvärmningen kan också förändra fettsyraprofilerna hos mikroalger och påverka näringskedjan.

Mot en hållbar användning av mikroalger

Utvecklingen av branschen är beroende av en bättre förståelse för samspelet mellan mikroalger och deras miljö. En rationell och målinriktad produktion, som tar hänsyn till de ekonomiska och miljömässiga effekterna, kommer att maximera mikroalgernas värde inom en rad olika sektorer. Om mikroalger utnyttjas på rätt sätt kan de bli en viktig hävstång för att möta morgondagens utmaningar inom livsmedel, energi och miljö.

Chlorella Ultra Pure mikroalger

Offre d'essai : Chlorella Premium (2 mois) 380 comprimés

Proverbjudande: Chlorella Premium (2 månader) 380 tabletter

För en tvåmånadersbehandling

64.04 €

51.99 €

Upptäck
Meddelande från eChlorial-teamet
Vi vill understryka att de personer som intervjuas eller vittnar på vår blogg gör det i all uppriktighet utan någon intressekonflikt.

Kommentera

* obligatoriska fält