• Guide
  • Spirulina

Ekologisk Spirulina: Fördelar, dosering och kontraindikationer

Den organisk spirulina har många fördelar: i den här guiden hittar du olika doser beroende på dina mål, en fullständig lista över fördelar och kontraindikationer för att ta organisk spirulina att ta hänsyn till.

För att hjälpa dig att göra rätt val

Upptäck våra guider

Definitioner
Definitioner

Vad är ekologisk spirulina och hur är den sammansatt?

Spirulina är en växt som växer i alkaliskt vatten. Det är en mikroskopisk organism som tillhör familjen fytoplankton. Den kallas ofta mikroalger eller blågröna alger, men är egentligen en cyanobakterie, en organism som är mycket äldre än mikroalgerna.

Spirulina, definition

Spirulina är en encellig organism med en prokaryotisk struktur (ingen cellkärna) som är typisk för bakterier. Fotosyntesen sker direkt i cellens cytoplasma. Det är den viktigaste arten av cyanobakterier som odlas industriellt för sina erkända hälsoegenskaper.

Dess positiva egenskaper för vår hälsa har varit kända under mycket lång tid. Spår av dess konsumtion har hittats i forntida civilisationer, särskilt hos aztekerna, eller hos befolkningen som bor vid Tchadsjöns stränder, där den fortfarande används som en krydda som kallas ”Dihé”.

Denna lilla växtcell är en av de mest studerade organismerna i världen. Dessa studier har lett till publicering av flera tusen artiklar i medicinska och vetenskapliga tidskrifter sedan mitten av förra seklet. Spirulina är ett ”livsmedel” enligt AFSSA, den franska myndigheten för livsmedelssäkerhet, numera ANSES [1]. Dess fördelar är sådana att den kan marknadsföras som ett hälsokosttillskott enligt europeiska bestämmelser(*). Spirulina erbjuds i allmänhet för konsumtion obearbetad i sitt uttorkade tillstånd. Den finns i pulver-, fling-, kapsel- eller tablettform. Tillverkarna erbjuder i allt större utsträckning preparat som innehåller spirulina, till exempel i energidrycker, flingor, bröd, pasta, kex etc.

Skillnader mellan traditionell spirulina och ekologisk spirulina?

Skillnader mellan klassisk spirulina och ekologisk spirulina?

Klassisk spirulina är spirulina som produceras under så kallade konventionella förhållanden. Dess odlingsmetod överensstämmer inte med de europeiska specifikationerna för ekologisk odling av mikroalger.

De näringsämnen som används

Ekologisk spirulina är ekologiskt certifierad eftersom produktionen uppfyller de kriterier som anges i specifikationerna. Den största skillnaden mellan de två typerna av produktion är ursprunget till de element som används för att berika spirulinabiomassan: vid ekologisk odling måste dessa också vara av ekologiskt ursprung. Näringsämnena tillförs genom förfiltrerade leror.

Sammansättning

Sammansättning

Spirulina består av en supercocktail av näringsämnen som är ovärderliga för en god hälsa. Den innehåller en hög andel protein (upp till 60%), alla aminosyror inklusive de 8 essentiella , mineraler och spårämnen, vitaminer, enzymer, peptider, mineraler och fleromättade fettsyror.

En riktig näringsbomb

– Proteiner

Studier har visat att vissa spirulina-stammar kan innehålla upp till 65% protein, vilket är ca 10% mer protein än chlorella [11], [14], [5], [15]. Proteinerna i spirulina har visat sig absorberas mycket bra av våra kroppar [11].

På grund av dess höga proteininnehåll är NASApå att använda spirulina för att berika kosten för astronauter på uppdrag [16].

– Lipider

Spirulina innehåller fleromättade fettsyror (PUFA), särskilt omega 6 [17], [18]. Den kompletterar i hög grad chlorella, som i huvudsak innehåller omega 3.

– Mineralsalter och spårämnen

Spirulina innehåller värdefulla näringsämnen som järn och koppar. Om du behöver komplettera din kost bör du dock välja chlorella, som är rikare på järn.

– Vitaminer

Spirulina innehåller en god andel vitaminer, t.ex. vitamin B1 (tiamin), vitamin B2 (riboflavin) och vitamin K1. Det innehåller också vitamin B12, som i huvudsak inte assimileras eftersom det är ett pseudovitamin B12.

3 g spirulina ger nästan all den vitamin K1 som rekommenderas av hälsomyndigheterna, upp till 40 mikrogram (**).

– Antioxiderande pigment

Hälsofördelarna med antioxidanter i vår kost har påvisats i stor utsträckning [20]. Spirulina är rik på fleromättade fettsyror (PUFA), som är kraftfulla antioxid anter, men den innehåller också andra antioxidanter som vitamin C, vitamin E och pigment: karotenoider och klorofyller [11]. Spirulina är rik på sitt specifika pigment fykocyanin , som är en mycket aktiv antioxidantförening. Den innehåller också klorofyll, en särskilt fördelaktig antioxidantförening [ 21].

– Genomsnittliga kalorivärden

Spirulina är ett kalorifattigt livsmedel som innehåller kalcium, kalium, magnesium, järn … och lite natrium (även om detta bör beaktas om du går på en saltfri diet).eChlorial Organic Spirulina per 100 g: 1377 kJ – 326 kCal. För 3 g: 41 kJ – 9,8 kCal.

Fördelar, råd, dosering

Fördelar med ekologisk spirulina, råd om användning och dosering

Ekologisk Spirulina, som kommer från ekologiskt jordbruk, är ett livsmedel rikt på mikronäringsämnen som är ovärderliga för vår hälsa och stimulerar vårt immunförsvar. Spirulina är ett naturligt dopingmedel som ger energi och stärker vår förmåga att återhämta oss, vilket är anledningen till att det är så populärt bland idrottare och människor som är svaga eller trötta.

Hur mycket spirulina ska jag ta per dag?

Les Bienfaits Spiruline : Cliquez pour agrandir →

För vuxna och ungdomar varierar de rekommenderade doserna mellan 3 och 5 g per dag, dvs. mellan 7 och 12 400 mg ekologiska spirulinatabletter per dag eller en hög tesked pulver.

Forskning visar att intag av 2 till 5 g spirulina per dag för vuxna (1, 2 eller 3 gånger per dag) har en signifikant positiv effekt på livskvaliteten.

För optimal effekt bör spirulina tas dagligen. Regelbundet intag är viktigt. Även om effekterna, särskilt på tonus och välbefinnande, märks redan efter en månad, krävs ett långvarigt intag för optimal effekt. En genomsnittlig behandlingskur, optimerad med avseende på varaktighet, varar i cirka 3 månader.

Spirulina är särskilt lämpligt för personer som lider av anemi eller undernäring, som försvagats av ålder eller sjukdom, liksom för idrottsutövare som vill förbättra sin prestationsförmåga eller för alla som söker ett naturligt energitillskott som snabbt kan tas upp. Spirulina rekommenderas särskilt för personer som lider av anorexi och som lider av bristtillstånd.

Eftersom det inte finns några risker med att inta dem och eftersom de inte har några skadliga biverkningar rekommenderas spirulina, liksom chlorella, inte bara i förebyggande syfte utan också som ett komplement till behandlingar och vård mot cancer.

Obs: Den dos av spirulina som används i vetenskapliga och medicinska studier varierar mellan 1 och 10 g per vuxen och dag.

När ska spirulina tas under dagen?

Om spirulina tas som det är ska det tas på morgonen med ett stort glas vatten. Det är också möjligt att sprida ut intaget över dagen, beroende på vilka mål som eftersträvas. Vid ett kombinerat intag av chlorella och spirulina är det lämpligt att ta chlorella på morgonen på fastande mage och spirulina på eftermiddagen eller kvällen.

Ledvärk och inflammation

Spirulina innehåller fleromättade fettsyror (PUFA), som i studier har visat sig ha antiinflammatoriska egenskaper [11], [12], [13].

Detox och levern

Fykocyaninet i spirulina har visat sig ha verkliga avgiftningsegenskaper. I kombination med klorofyll hjälper det kroppen att göra sig av med föroreningar som tungmetaller och toxiner. Spirulinas pigment, som fykocyanin och klorofyll, är kraftfulla antioxidanter som anses vara mycket effektiva för avgiftning.

För detoxforskning rekommenderar vi att du kombinerar spirulina med chlorella (se artikeln Skillnader mellan chlorella och spirulina). Du måste också vara mycket försiktig med kvaliteten på de mikroalger du konsumerar. De måste vara extra rena. Vi rekommenderar att du väljer produkter som odlas i Europa.

Förhöjt blodsocker

Djurstudier tyder på att spirulina kan kontrollera blodsockernivåerna genom att öka insulinkänsligheten. Dess förmåga att reglera blodsockernivåerna skulle vara ett värdefullt hjälpmedel vid diabetes typ II [8], [9], [10].

Övervikt

Ekologisk spirulina kan användas i bantningsdieter eftersom den, som ett ultrakomplett livsmedel, har en tendens att fungera som aptitdämpande och kompensera för vissa brister. Den rekommenderade dosen varierar mellan 3 och 10 g per dag, fördelat på ett till tre intag under dagen.

Nyligen genomförda studier på överviktiga personer som kompletterats med spirulina visar intressanta resultat (Saioa Gómez-Zorita 2019, Szulinska 2017, Zeinalian 2017, Yousefi 2018 ) (A, B, C, D). Förutom en minskning av ansamlingen av kroppsfett hos överviktiga personer visar studieresultaten att andra parametrar förbättras. Plasmalipidnivåer, insulinresistens, diabetes och inflammation förbättras när mikroalger konsumeras.

Chjärtaochkolesterol

Reglering av fettnivåerna i blodet bidrar till att minska riskerna för hjärt- och kärlsjukdomar. Spirulina anses kunna moderera fettnivåerna i blodet (dyslipidemi).

Studier in vivo, in vitro och på människor har påvisat fördelarna med spirulina för vår hälsa [5] och dess förmåga att minska riskerna för hjärtat [6],[7].

Spirulina och graviditet: är det lämpligt för gravida eller ammande kvinnor?

Spirulina är ett utmärkt naturligt tillskott för unga mödrar som vill stärka sitt eget och sina barns immunförsvar. Du måste dock vara särskilt vaksam på kvaliteten och ursprunget på den ekologiska spirulina du konsumerar. Graviditet är en speciell situation, så det är alltid klokt att fråga din läkare om råd. Konsumtionen kan vara från 5 till 10 g per dag, uppdelat på ett till tre intag under dagen.

Spirulina och sport: kroppsbyggnad och viktökning

Om du vill förbättra din prestationsförmåga kan du ta mellan 5 och 10 g per dag, uppdelat på en till tre doser under dagen. Spirulina är också särskilt väl lämpat för att påskynda återhämtningen. Upptaget av proteiner och andra näringsämnen är optimalt inom 30 minuter efter träning.

Spirulina främjar cellförnyelsen och produktionen av röda blodkroppar! Den innehåller fykocyanin (mellan 5 och 20% beroende på produkt och analysmetod) och fykocyanobilin (cirka 1%), som är superantioxidantpigment, motsvarande ”EPO”. Den blå färgen och de flesta av dess egenskaper beror på dessa pigment, särskilt förmågan att regenerera blodceller.

Phycocyanin och phycocyanobilin har visat sig öka prestationsförmågan, uthålligheten och muskelåterhämtningen. Resultaten av studier om fördelarna med dessa pigment, som är mycket specifika för Spirulina, är särskilt många och väl dokumenterade i vetenskaplig och medicinsk litteratur.

Sköldkörteln

Sötvattensodlade mikroalger innehåller inte jod. De rekommenderas för sköldkörtelproblem. Spirulina och chlorella kan återställa energin till alla de med hälsoproblem vars symtom är överdriven trötthet.

Hjärnan och dess kognitiva funktioner

Spirulina renar kroppen och berikar den med näringsämnen som är ovärderliga för hjärnan. Detta förbättrar sömnen, koncentrationen och hjärnans kognitiva funktioner.

Hud och slemhinnor
Spirulina stärker våra slemhinnor och hjälper till att skydda huden.

Hår och naglar
Spirulina stimulerar cellutvecklingen och främjar hårväxten. Håret blir tätare och naglarna mindre sköra.

Djur: hundar, katter och hästar

Spirulina är lika bra för människors hälsa som det är för djur. Varje dag ger 1% av deras foderranson i spirulinapulverform dem tonus och vitalitet.

Dosering för barn

Spirulina kan tas i alla åldrar. Doseringen bör justeras efter behov.

Kan man ta spirulina och chlorella samtidigt?

Om du vill öka den energigivande effekten rekommenderas en kombination av chlorella och spirulina. Doseringen av chlorella och spirulina i kombination kan variera från 2 till 5 g per dag och produkt för en vuxen person.

Vid en kalorifattig kost eller om kosten är dåligt balanserad rekommenderas en kombination av 2 till 5 g spirulina och chlorella 50/50.

Chlorella och/eller spirulina kan tas ensamt eller i kombination, i behandlingskurer (3 månader, 2 kurer per år) eller under hela året, beroende på individuella behov.

Kontraindikationer

Kontraindikationer, negativa effekter och biverkningar

Det finns vissa kontraindikationer mot spirulina som det är viktigt att känna till. Antikoagulantia, vitamin B12-brist, fenylketonuri,…

Kontraindikationer och faror

Antikoagulantia

Innan du konsumerar spirulina, som innehåller en hög nivå av vitamin K1, bör personer som tar höga doser av antikoagulantia först rådfråga sin läkare.

Vitamin B12

Enbart spirulina ger inte tillräckligt tillskott av vitamin B12 för vegetarianer, eftersom det i huvudsak innehåller ett pseudovitamin B12 som inte assimileras . Det har visats att tillskott av enbart spirulina till vegetarianer inte förebygger brist på vitamin B12 [22].

Personer som äter lite eller inget kött, särskilt äldre, vegetarianer, veganer och personer som äter köttfri kost, bör komplettera med assimilerbart vitamin B12. Chlorella odlad i glasrör är idealisk för detta tillskott av vitamin B12.

Fenylketonuri

Spirulina rekommenderas inte för personer med fenylketonuri.

I sin rapport om riskerna i samband med konsumtion av kosttillskott som innehåller spirulina [4] angerANSES (ANS) att spirulina inte är indicerat för personer med fenylketonuri (en sällsynt genetisk sjukdom kopplad till ackumulering av aminosyran fenylalanin i kroppen) eftersom det innehåller det. Detsamma gäller för personer med allergisk bakgrund eller som är benägna att drabbas av giktattacker.

Saltfri kost

Om du går på diet är det viktigt att inte förbise natriuminnehållet (salt) i spirulina (cirka 2 g per 100 g, eller 0,06 g salt per 3 g spirulina).

Är ekologisk spirulina farlig?

Spirulina kan vara farligt om det är av dålig kvalitet. ANSE har varnat för de risker som är förknippade med att konsumera spirulina vars ursprung inte nämns. Det rekommenderas starkt att du väljer ekologisk spirulina som odlats i Europa. Se artikeln De 6 lögnerna om spirulina.

Var kan man köpa spirulina?

Hur väljer jag ekologisk spirulina?

Var särskilt försiktig med ursprunget när du köper ekologisk spirulina. De flesta av de mikroalger som säljs i Europa kommer från Asien. De odlas på friland under mycket lönsamma ekonomiska förhållanden. De säljs till priser som kan vara mycket låga, men de flesta bör undvikas.

Kontrollera dess ursprung

Ingen toxicitet har någonsin observerats med spirulina, med produkter av obestridlig kvalitet. I sin rapport från 2014 om riskerna med konsumtion av kosttillskott som innehåller spirulina [4] betonarANSES (ANS) [1] vikten av att välja kvalitet på sin produkt. Om du följer en diet bör du inte försumma natriumhalten (salt) i spirulina.

Det är mycket viktigt att kontrollera var mikroalgerna odlas. Idag finns detekologisk spirulinaodlas i Europa.

Ekologisk Spirulina, Naturlig, Odlad i Europa

Offre d'essai : Spiruline Bio (2 mois) 400 comprimés

Proverbjudande: Organisk Spirulina (2 månader) 400 tabletter

Ekologisk europeisk spirulina, i tabletter, torkad för hand

47.99 €

42.99 €

Köp nu
Föreskrifter

Spirulina och förordningar

Europeiska förordningar (*)
Kosttillskott regleras av Europaparlamentets direktiv, som införlivats i fransk lag genom dekret nr 2006-352 [2]. I artikel 2 definieras de som ”livsmedel vars syfte är att komplettera den normala kosten och som utgör en koncentrerad källa till näringsämnen eller andra ämnen med en näringsmässig eller fysiologisk effekt, ensamma eller i kombination …”.

Amerikanska bestämmelser

De amerikanska myndigheterna, representerade av Food and Drug Administration (FDA), har gett spirulina status som en ”produkt som erkänns som säker för konsumtion”: GRAS-status (Generally Recognised as Safe) [3].

Meddelande från eChlorial-teamet
Vi vill understryka att de personer som intervjuas eller vittnar på vår blogg gör det i all uppriktighet utan någon intressekonflikt.

Kommentera

* obligatoriska fält