Om vi var tvungna att välja bara två hälsokosttillskott, skulle det utan tvekan vara ekologisk chlorella och organisk organisk spirulina. Dessa två superfoods med exceptionella hälsofördelar är både jämförbara och kompletterande!
Chlorella och spirulina är mikroorganismer som trivs i vatten. De kallas ”mikroalger ” eftersom de är rika på fotosyntetiska pigment, växer i vatten och inte har några rötter. Det är dock bara chlorella som är en alg, medan spirulina är en cyanobakterie. Cyanobakterier har traditionellt klassificerats som alger och kallats cyanofyter eller blågröna alger, men idag exkluderas de från algkategorin i vissa avhandlingar. Den allmänt använda termen ”alger” definierar mer än 40.000 arter.
Chlorella och spirulina är mikroskopiska livsmedel som befinner sig i början av den akvatiska näringskedjan. De är ”mikroalger” som tillhör planktonfamiljen, och mer specifikt fytoplankton.
Flera tusen studier har publicerats om dessa två superhälsokostprodukter, chlorella och spirulina. De har varit bland de mest studerade levande organismerna i världen i över femtio år. Alla in vitro- och in vivo-studier, liksom de första kliniska studierna som genomförts på senare år, vittnar om deras positiva hälsoeffekter, utan att några skadliga effekter någonsin har kunnat påvisas. Genom att använda högkvalitativa produkter kan du testa dem utan att löpa den minsta risk och bli imponerad av deras fördelar, som känns förvånansvärt snabbt. Faktum är att över 80% av nya konsumenter märker effekterna före slutet av den första månaden.
För att hjälpa dig att göra rätt val
Upptäck våra guider
Fördelar: två utmärkta hälsotillskott
Egenskaperna hos chlorella och spirulina
I korthet hjälper de till att :
- – Befria kroppen från föroreningar (tungmetaller)
–Stimulera vårt immunförsvar tack vare deras immunmodulerande egenskaper - –Bidra till att vårt kardiovaskulära system fungerar smidigt och skydda vårt hjärta och vår lever.
- –Hjälper till att reglera blodsockernivån
- –Motverkar brist på viktiga näringsämnen
– Förbättrar kvaliteten på slemhinnor och hud (hud, naglar, hår).

Många in vivo-, in vitro- och humanstudier har testat chlorella(Martin 2018).(Panahi 2016,(Karkos 2011),(Mark 2017), för att bedöma dess potentiella fördelar mot risken för hjärt-kärlsjukdom, för chlorella(Na Hee Ryu 2014, Shimada 2009), eller för spirulina(Mazokapakis 2014, Torres-Durran 2007).
Deras förmåga att reglera blodsockernivån kan vara ett värdefullt hjälpmedel för spirulina(Ou Y 2013, 26 Ou Y 2012, Hamedifard 2019) och chlorella(Ebrahimi-Mameghani 2017, Mizoguchi 2008, Merchant 2001, Panahi 2012).
Huvudskillnader mellan spirulina och chlorella – Komplementaritet
Olika men kompletterar varandra
– Sammansättningen av Chlorella och Spirulina
Medan deras genomsnittliga protein-, kolhydrat- och fettinnehåll är ganska jämförbara, är deras kalorivärden och vitamin- och mineralinnehåll något annorlunda.
Chlorella är rikare på omega-3-fettsyror, vitamin A, vitamin B2 (riboflavin), järn och zink. Spirulina innehåller mer vitamin B1 (tiamin), vitamin K1, mer koppar och kan, beroende på sort, innehålla upp till 10% mer protein.
Chlorella innehåller ett vitamin B12 eller kobalamin som är assimilerbart och aktivt för människor. 3 g chlorella täcker det dagliga behovet av B12 (ca 120%, RDI uppskattas till 2,4 mikrogram). Spirulina ger inte det nödvändiga B12-tillskottet på grund av själva karaktären hos dess vitamin B12 (se nedan).
För mer information:
Några ”genomsnittsvärden” i gram eller som % av RDI (rekommenderad daglig dos), för 3 g per dag av chlorella eller spirulina, [4, 5].
för 3 gram av : | Chlorella | Spirulina | |
Kalorier | 14,8 | 10,4 | Kalorier |
Protein | 2 | 2 | gram |
Kolhydrater | 0,9 | 0,9 | gram |
Fett | 0,4 | 0,3 | gram |
Vitamin A | 36,9 | 0,4 | % av RDI |
Vitamin B2 (Riboflavin) | 9,1 | 7,7 | % av RDI |
Vitamin B1 (tiamin) | 4,1 | 5,7 | % av RDI |
Vitamin B12 (kobalamin) | 120 | 10 | % av RDI |
Folat | 0,9 | 0,9 | % av RDI |
Magnesium | 2,83 | 1,8 | % av RDI |
järn | 26 | 5,7 | % av RDI |
Fosfor | 3,2 | 0,4 | % av RDI |
zink | 17,1 | 0,5 | % av RDI |
Koppar | 0 | 10,9 | % av RDI |
RDI: rekommenderad daglig dos |
Komponenterna i chlorella och spirulina har visat sig vara bioassimilerbara och helt giftfria för hjärta, lever och njurar (Neumann 2018).
Chlorella och spirulina består av cirka 50% protein och är utmärkta naturliga källor till viktiga näringsämnen som fleromättade fettsyror (omega 3 och omega 6) (Otles 2001, Tokusoglu 2006), vitaminer, mineraler och spårämnen.
Chlorella stimulerar och balanserar mag- och tarmfunktionerna. Effekterna känns så snart du tar det! Ingen tarm kan motstå chlorella!
Chlorella ger mer kalorier. Den är rikare på fleromättade omega-3-fettsyror, provitamin A, vitamin B2 (riboflavin), magnesium, järn och zink. Till skillnad från spirulina innehåller chlorella ”äkta” vitamin B12.
Spirulina har färre kalorier. Den innehåller mer vitamin B1 (tiamin), vitamin K1 och koppar. Den innehåller betydande nivåer av vitamin B2 (riboflavin) och järn. Cirka 80% av dess vitamin B12 är ett oanvändbart pseudovitamin B12 (se nedan).
Studier har visat att vissa spirulina-stammar kan innehålla upp till 10% mer protein än chlorella(Lordan 2011, Bleakley 2017 ,Mark 2017, Neuman 2018 ). Proteinerna i spirulina har visat sig absorberas mycket bra av våra kroppar (Lordan 2011).
Det är intressant att notera att NASA använder dessa kosttillskott för att berika kosten för astronauter på uppdrag på grund av deras höga proteininnehåll(20 Karkos 2011).
– Omega 3 och 6
Chlorella och spirulina innehåller ungefär samma andel lipider och är rika på fleromättade fettsyror (PUFA), särskilt omega(Panahi 2016, Otles 2001 , Lordan 2011, Tokusoglu 2006).
Chlorella och spirulina ger PUFA i olika men kompletterande typer och proportioner: chlorella innehåller meromega 3än spirulina, som huvudsakligen innehåller omega 6(Otles 2001, Kent 2015).
➤ Anmärkningar
Omega 3 och omega 6 är så kallade ”essentiella” fleromättade fettsyror eftersom våra kroppar inte producerar dem. De måste absolut ingå i vår kost i tillräcklig mängd och proportion. De är nödvändiga för utvecklingen av våra celler och hjärnans funktioner(Di Pasquale 2009).
En bra balans av fettsyror i kosten, där fleromättade fettsyror gynnas och mättade fettsyror begränsas, tenderar att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar(Hooper 2012, Hooper 2015, Mozaffarian 2010, Jakobsen 2009).
Omega 3 har visat sig ha ett antal positiva effekter på vår hälsa. Framför allt kan de minska inflammation, förbättra benkvaliteten, minska hjärtproblem och till och med vissa cancerformer.(Cazzola 2007, Terry 2004, Ciubotaru 2003).
Vår kost är rik på omega 6-källor, men fattig på omega 3-källor, enligt SU.VI.MAX-studien (6) och AFSSA-ANSES-rapporten (7). Följaktligen har de flesta befolkningar, inklusive den franska, brist på omega-3. Det rekommenderas att man intar minst en femtedel omega-3-fettsyror i förhållande till omega-6-fettsyror.
I sitt yttrande av den 1 mars 2010 gjorde ANSES (8) en ny bedömning av det rekommenderade näringsintaget av lipider (som omfattar omega-3 och omega-6): de bör utgöra 35-40 procent av det totala energiintaget. Det rekommenderas att vuxna konsumerar högst fem gånger mer omega 6 (LA) än omega 3 (DHA) ,dvs. en ”omega 6/omega 3”-kvot på 5. I verkligheten är den genomsnittliga kvoten ofta högre än 10, eller till och med mer som 15 – alldeles för mycket!
Omega 3 av vegetabiliskt ursprung, som härrör från alger, anses vara mer lämpliga än de av animaliskt ursprung.(Lenihan-Geels 2013) Man får inte glömma att små fiskar är rika på fleromättade fettsyror (omega) eftersom de har ätit plankton, de mikroalger som producerar dem. Trots omega-3-innehållet räcker det dock inte med att konsumera mikroalger i den rekommenderade genomsnittliga dosen för att få i sig den rekommenderade dagliga dosen. Idag finns det mikroalgextrakt som kan komplettera kosten med växtbaserade omega-3-fettsyror.
– Bioassimilerbart järn
Chlorella och spirulina är rika på järn, som absorberas av kroppen minst 5 gånger mer effektivt än järn från kött. Beroende på stam kan 3 g eklorial chlorella eller 12 g spirulina ge upp till 50% av det rekommenderade dagliga intaget för vuxna.
Järnet i chlorella har visat sig vara lätt att tillgodogöra sig i kroppen(Matsuura 1991).
➤ Rekommendation
Om du behöver järnintag är chlorella det bästa valet.
För mer information:
Rekommenderade näringsintag enligt ANSES, utgåva 2016(9) eller av American Institute of Medicine(Dietary Reference intakes 2001)(10), varierar beroende på ålder, kön och fysisk aktivitet. För personer över 50 år är det rekommenderade järnintaget 9 mg per dag, medan det för vuxna kvinnor och ungdomar är 16 mg. För gravida kvinnor är det rekommenderade dagliga intaget 30 mg.
– Andra mineraler och spårämnen
Chlorella är rikare på järn än spirulina, men också på fosfor och mangan. Spirulina är å andra sidan mycket rikare på kalium och natrium (15 gånger mer salt) samt zink än chlorella.
Chlorella och spirulina är rika på mineraler och spårämnen. De innehåller båda magnesium, kalcium och koppar i samma proportioner. De kompletterar varandra när det gäller järn, fosfor, mangan, kalium, natrium och zink. Dessa element, i betydande proportioner, hjälper till att upprätthålla kroppens syra-basbalans.
Om du går på diet bör du inte försumma saltinnehållet i spirulina.
– Vitamin K1
Chlorella och spirulina innehåller vitamin K1, som är viktigt för koagulering. Spirulina innehåller mest. Faktum är att 3 g spirulina kan ge upp till 40 mikrogram vitamin K1, vilket ligger nära den dos som rekommenderas av hälsomyndigheterna. Den senare är cirka 50 mikrogram per dag och vuxen, enligt ANSES, som också rekommenderar att man inte överskrider ett extra intag på 25 mikrogram per dag (ANSESReport 2007) (11) och 2011 (12). 3 g chlorella kan ge 1,8 mikrogram vitamin K1, en betydande dos men fortfarande långt ifrån den rekommenderade dagliga dosen på 50 mikrogram.
➤ Rekommendation
Om du tar en hög dos antikoagulantia bör du föredra chlorella och undvika spirulina. Om du är osäker, rådfråga din läkare.
– Vitamin B12
Till skillnad från spirulina innehåller chlorella (som odlas i glasrör) ett bioassimilerbart och aktivt vitamin B12. Spirulina innehåller vitamin B12, men det är i huvudsak ett pseudovitamin B12, även kallat analogt B12, som inte är aktivt hos människor(Watanabe 1999, Watanabe 2007). Endast 10-20% av spirulinans vitamin B12 är biotillgängligt, jämfört med 100% för chlorella.
Det har visat sig att vegetarianers tillskott av enbart spirulina inte förebygger brist på vitamin B12(Rauma 2009).
➤ Rekommendation
Personer som äter lite eller inget kött, särskilt äldre, vegetarianer, veganer och personer som äter köttfri kost, bör komplettera med assimilerbart vitamin B12. Chlorella är idealisk för detta vitamin B12-tillskott.
– Pigment/antioxidanter
Antioxidanter i vår kost har visat sig ha många hälsofördelar (Douglas 2017).
Chlorella och spriulina är rika på fleromättade fettsyror (PUFA), som är kraftfulla antioxidanter, men de innehåller också andra antioxidanter som vitamin C, vitamin E och pigment: karotenoider och klorofyller Lordan 2011.
Spirulina är rik på sitt specifika pigment fykocyanin , som är en mycket aktiv antioxidantförening. Den innehåller klorofyll, men i mindre mängd än klorella.
Chlorella innehåller inte fykocyanin, trots att den är mycket rik på antioxidanter. Den innehåller klorofyll, en särskilt aktiv antioxidantförening (Lee 2010). Det är den växt som har den högsta klorofyllhalten av alla växter!
På grund av sin exceptionella klorofyllhalt är klorella mycket uppskattad, särskilt för att rena kroppen, avgifta den och stimulera leveraktiviteten.
Kliniska studier har bekräftat fördelarna med chlorellas antioxidanter, bland annat en studie på koreanska rökare som också visade dess positiva inverkan på DNA-skyddet (Lee 2010).
➤ Rekommendation
Vid leversvaghet kan det vara bra att börja med att rensa levern med naturliga produkter som mjölktistel, kronärtskocka etc. innan man tar chlorella. Om du är osäker, välj spirulina. Det är tillrådligt att söka råd från en naturläkare.
– Smältbarhet
Spirulina har inget cellulosamembran, så den assimileras snabbt. Den är mer lättsmält än chlorella och stimulerar inte tarmfunktionerna.
Studier visar att chlorella har en smältbarhet på över 70 procent, beroende på stam, och att dess proteiner, liksom spirulinans, tas upp väl (Kose Ayse 2017). Det finns inga studier som bekräftar värdet av att dela cellerna för att göra dem mer smältbara(oavsett om chlorellacellerna är delade eller intakta). De fibrer som utgör cellulosamembranet i chlorella (16-20 %) tas inte upp. De gör det möjligt att eliminera de tungmetaller och andra föroreningar som de har fångat upp, vilket bidrar till att ge chlorella dess anmärkningsvärda avgiftningskapacitet.
➤ Rekommendation
Spirulina lämpar sig särskilt väl för personer med blodbrist eller undernäring, men även för idrottsmän och alla som vill ha ett naturligt energitillskott som snabbt kan tas upp.
Chlorella kommer därför att föredras av alla dem som vill stimulera sin tarmtransit eller återställa balansen i den. Spirulina, som assimileras snabbare, kommer att föredras av idrottare.
➤ Rekommendation
För profylax (förebyggande) eller behandling är användningen av båda tillskotten, chlorella och spirulina, särskilt intressant.
Ett helt kapitel i boken ”Chlorella: Super Aliment Santé” ägnas åt resultaten av ”chlorella and cancer”-studier.
(Se kapitlet om Chlorella och cancer)
– Avgiftande verkan
Chlorella är att föredra som en naturlig, effektiv och riskfri avgiftningslösning för eliminering av tungmetaller och dioxiner. Chlorellas membran, som inte smälts, kommer via avföringen att föra med sig de tungmetaller som det har kelaterat (fäst).
Spirulina kan kombineras med chlorella för avgiftningsändamål. Phycocyanin har visat sig ha mycket intressanta avgiftande egenskaper.
➤ Rekommendation
Även om spirulina har visat sig ha avgiftande egenskaper är chlorella att föredra som en del av ett avgiftningsalternativ för kroppen.
Det är viktigt att välja en ren chlorella eller spirulina, fri från tungmetaller och orenheter. Produktion i glasrör är en garanti för kvalitet.
Spirulina och chlorella: två superhälsokost
Ekologisk spirulina och ekologisk chlorella: superhälsokost
Chlorella ochspirulina är godkända av officiella organ som kosttillskott (*). Spirulina användes långt innan 1987 års lag om nya livsmedel trädde i kraft. Därför gjordes ingen särskild ansökan om godkännande. I Europa är chlorella en mer sentida produkt, vilket förklarar varför den fortfarande är föga känd. Chlorella togs upp på AFSSA-ANSES positivlista över nya livsmedel[2] 2004. Precis som spirulina kan chlorella erbjudas som kosttillskott, en terminologi som regleras i lag.
(*) Kosttillskott regleras av Europaparlamentets direktiv, som införlivats i fransk lagstiftning genom dekret nr 2006-352 [1]. I artikel 2 definieras kosttillskott som ”livsmedel vars syfte är att komplettera den normala kosten och som utgör en koncentrerad källa till näringsämnen eller andra ämnen med näringsmässig eller fysiologisk verkan, ensamma eller i kombination …”.
De amerikanska myndigheterna (FDA Food and Drug Administration) har gett dem status som ”produkter som erkänts som säkra för konsumtion”: GRAS Generally Recognised as Safe-status för spirulina (GRNnr 391) och chlorella vulgaris (GRNnr 396) (3).
Naturliga avgiftningsmedel, dopningsmedel och energigivare
Chlorella och spirulina är bland ”topp 10” av de mest proteinrika livsmedlen och innehåller över 50% av sin torrvikt! De innehåller också en mängd viktiga näringsämnen som har många gynnsamma effekter på vår hälsa. De är utmärkta naturliga dopingmedel som kan användas i förebyggande syfte eller vid tillfällig eller kronisk svaghet.
De är ovärderliga för människor som lider av anorexi eller försvagas av ålder eller sjukdom. Dessa energigivande kosttillskott används ofta som komplement till bantning, vegetarisk kost eller sportdieter.
Ekologisk chlorella och ekologisk spirulina är viktiga allierade för naturopater. De flesta ordinerar dem som en förstahandsbehandling, andra efter en inledande leverrensning när levern anses vara alltför igensatt. Mjölktistel kan vara ett användbart medel som förberedelse för ett ”detoxprogram ” med Chlorella och Spirulina. Hälso- och sjukvårdspersonal är väl medveten om de avgiftande och stimulerande egenskaperna hos Chlorella och Spirulina.
Spirulinas och klorellas gemensamma verkan
Sammanfattning av gemensamma åtgärder
1) De renar/avgiftar kroppen, så att den kan fungera bättre och längre.
2) De fungerar som immunomodulatorer och stimulerar kroppens immunförsvar, vilket håller oss friska genom att skydda oss.
3) Deras cocktails av essentiella näringsämnen kompenserar för våra brister och gör att våra kroppar fungerar optimalt, särskilt tack vare deras otroliga innehåll av antioxidanter.
Chlorella och spirulina renar våra kroppar, berikar dem med värdefulla näringsämnen, inklusive en rad antioxidanter, och stimulerar vårt immunsystem.
De goda egenskaperna hos chlorella och spirulina är kopplade till den cocktail av värdefulla ämnen som de består av, men också till den synergi som finns mellan dem. De stimulerar vårt naturliga försvar och renar våra kroppar från de många föroreningar som ackumuleras över tid.
De förhindrar näringsbrister och bromsar åldrandets effekter på våra celler, särskilt tack vare deras höga innehåll av antioxidanter och värdefulla näringsämnen.
Vår nästan 20-åriga erfarenhet som distributör av mikroalger som odlas i glasrör har lärt oss att konsumenterna av chlorella och spirulina är fullt medvetna om att de själva kan påverka sin hälsa och sitt välbefinnande. Dessa kosttillskott är en integrerad del av deras livsstil, som de strävar efter att göra så balanserad och harmonisk som möjligt. Konsumtionen av kosttillskott är en del av en kontrollerad livsstil, som börjar med en hälsosam och varierad kost och regelbunden fysisk och mental aktivitet.
Spirulina och chlorella: särdrag, skillnader och komplementaritet
Chlorella och dess fördelar
– Chlorellaär en mikroalg eller mikrofyt, en del av fytoplankton som tillhör gruppen Chlorophyceae.
–Chlorella är en sötvattensalg, en encellig växtorganism med sfärisk form. Chlorella dök upp på jorden för cirka 2,5 miljarder år sedan och består av en eukaryot cell (med en kärna) som mäter mellan 5 och 10 µm, ungefär lika stor som en röd blodkropp.
– Sammansättningen av chlorella är en imponerande cocktail av näringsämnen. Den innehåller en hög andel protein (ca 50%) ochalla aminosyror, inklusive de 8 essentiella . Den innehåller en betydande andel antioxidanter, i synnerhet det högsta klorofyllinnehållet i någon växt (3 till 5%). Den innehåller en mängd vitaminer, enzymer, peptider, mineraler och spårämnen samt fleromättade fettsyror, vilket gör den till en veritabel cocktail av hälsofördelar. Denna cocktail är allmänt känd som tillväxtfaktorn eller CGF (Chlorella Growth Factor).
–Chlorellas tillväxtfaktor ger denna mikroalg dess exceptionella utvecklings- och regenereringsegenskaper. Det förklarar klorellans revitaliserande och reparerande kapacitet på vävnader, vars produktion eller återuppbyggnad den stimulerar.
–Bland de många fördelaktiga egenskaperna hos klorofyll har den en exceptionell rengörande och avgiftande kraft, nu allmänt bevisad. Det är också en kraftfull antioxidant som saktar ner celloxidationen. Klorofyllens egenskaper, i synnerhet klorellans, är också väldokumenterade i vetenskaplig och medicinsk litteratur.
–Chlorella är känt för sina energigivande egenskaper och för att stimulera vårt immunförsvar.
–Chlorellas immunmodulerande egenskaper har visat sig bidra till att reglera lipidnivåerna (lipidsänkande) och blodsockret (skydd mot typ 2-diabetes).
– Chlorellavulgaris är en mikroalg som är välkänd för sina renande och avgiftande egenskaper. Den eliminerar tungmetaller (bly, kvicksilver, arsenik, kadmium m.m.), dioxiner och PCB, framför allt tack vare sitt höga klorofyllinnehåll och sitt kelaterande membran som kan binda dem. Detta membran har en hyperaffinitet med tungmetaller och olika kemiska föreningar som PCB. Chlorellas membran assimileras inte, så när det har laddats med de giftiga föreningar som det plockade upp när det passerade genom vårt matsmältningssystem, går det mot utgången där det elimineras via avföringen.
–Chlorella innehåller höga halter av antioxidanter och prebiotika. Det stimulerar matsmältnings- och tarmaktiviteten samtidigt som det balanserar floran.
–Det hjälper till att återställa balansen i floran. Genom sin verkan på våra tarmar påverkar den hela vårt välbefinnande. Vi har nu bevis för att vår hälsa är beroende av att vår tarmflora eller mikrobiota är i balans. Mikrobiotan är inte bara i hög grad involverad i vårt immunsystem, den är också ansvarig för produktionen av neurotransmittorer som serotonin (lyckohormonet) och melatonin (sömnhormonet).
–Chlorella som odlas i glasrör är särskilt rik på bioassimilerbart vitamin B12. Våra kroppar producerar inte vitamin B12, så det måste tillföras via kosten. Det finns främst i kött.
Ett dagligt intag av 3 till 5 g Chlorella ger det rekommenderade behovet av vitamin B12. Det har visat sig att vegetarianer som äter chlorella eller nori(Rauma 1995) kan få sitt behov av vitamin B12 tillgodosett.
Spirulina och dess fördelar
– Spirulinaär en mikrofyt, en del av växtplankton som tillhör gruppen cyanobakterier. Denna cyanobakterie, allmänt känd som ”blåalger”, är en organism som är dubbelt så gammal som chlorella på vår planet! Spirulina är en encellig organism med en prokaryotisk struktur (ingen cellkärna) som är typisk för bakterier. Fotosyntesen sker direkt i cellens cytoplasma. Spirulina är den viktigaste arten av cyanobakterier som odlas industriellt för sina erkända hälsofördelar.
– Spirulina bestårav en supercocktail av näringsämnen som är ovärderliga för vår hälsa. Den innehåller en hög andel protein (cirka 60%) ochalla aminosyror, inklusive de 8 essentiella . Den innehåller vitaminer, enzymer, peptider, mineraler och fleromättade fettsyror.
–Spirulina har visat sig ha energigivande och stimulerande egenskaper för vårt immunsystem.
–Spirulina har immunmodulerande egenskaper som kan moderera blodfettsnivåerna (dyslipidemi).
– Spirulina innehåller fykocyanin (ca 20%) och fykocyanobilin (ca 1%), superantioxidantpigment, motsvarande ”EPO”. Dessa mycket speciella superaktiva pigment är inte bara ansvariga för dess blå färg, utan också för de flesta av dess egenskaper, i synnerhet dess förmåga att regenerera våra blodkroppar.
Phycocyanin och phycocyanobilin har visat sig ha exceptionella hälsofördelar. Resultaten av studier om fördelarna med dessa pigment, som är mycket specifika för Spirulina, är särskilt många och väl dokumenterade i vetenskaplig och medicinsk litteratur.
Vem kan dra nytta av chlorella och spirulina?
Chlorella och spirulina är avgiftande, energigivande och stimulerande livsmedel som är :
–Rekommenderas för personer som lider av problem relaterade till föroreningar som tungmetaller, för en skonsam och riskfri avgiftning.
–Rekommenderas för barn, tonåringar, pensionärer och gravida eller ammande kvinnor,
–Rekommenderas som kosttillskott för bantning eller vegetariska dieter,
–Rekommenderas vid kronisk hunger, glykemi och diabetes (typ 2).
–Mycket uppskattad av alla med hud-, nagel- eller hårproblem.
–Uppskattas av dem som lider av depression eller sömnproblem
–Mycket uppskattat av toppidrottare som vill öka sin prestationsförmåga med hjälp av naturliga produkter. Den numera berömda ultra-trail-atleten Kilian Jornet tar till exempel spirulina när han har järnbrist.
Dessa livsmedel är för alla som har bestämt sig för att åldras väl och ta sin hälsa i egna händer.
Kontraindikationer för chlorella eller spirulina?
Med tanke på den höga halten av biotillgängligt järn i chlorella och spirulina bör personer som lider av hemokromatos (järnöverskott) inte konsumera dem.
Personer som tar höga doser av antikoagulantia bör rådgöra med sin läkare innan de konsumerar spirulina, som innehåller en hög halt av vitamin K1.
I sin rapport från 2014 anser ANSES (13) att spirulina inte är indicerat för personer med fenylketonuri (en sällsynt genetisk sjukdom som är kopplad till ansamling av aminosyran fenylalanin i kroppen) eftersom det innehåller fenylalanin. Detsamma gäller för personer med allergisk bakgrund.
Hur ska de tas, ensamma eller i kombination? Som en behandlingskurs eller permanent?
De första doserna av chlorella och spirulina
Det är möjligt att den första dosen av chlorella kan ge upphov till illamående och diarré. Dessa effekter kan bero på en leverreaktion som är för stark på en lever som först måste renas. Dessa obehag kan orsakas av klorofyll. Specialister på avgiftning av tungmetaller anser att de första smärtsamma reaktionerna kan tyda på en hög förgiftningsnivå, men att reningen är effektiv om den inte uppfattas.
Så när du använder Chlorella och spirulina för första gången är det lämpligt att börja med en låg dos och öka mycket gradvis, 1 tablett om dagen, sedan 2, sedan 3, etc., tills önskad dos uppnås.
Doseringar som används i vetenskapliga och medicinska studier
Den spirulina-dos som används i vetenskapliga och medicinska studier varierar mellan 1 och 10 g per vuxen och dag. Publicerade studier med chlorella använder mellan 1 och 20 g chlorella per dag och vuxen.
Doseringar som rekommenderas av vårdpersonal varierar från 3 till 5 g per dag för förebyggande hälsovård och upp till 20 g för avgiftning.
Val och dosering beror på dina egna behov och mål
För optimal effekt bör chlorella och/eller spirulina intas dagligen. Regelbundet intag är viktigt. Även om effekterna, särskilt på tonus och välbefinnande, märks redan under den första månaden, kräver optimal effekt en långvarig konsumtion på cirka 3 månader, vilket är den genomsnittliga behandlingstiden.
Chlorella och spirulina kan tas växelvis av förebyggande hälsoskäl, med en rekommenderad dos på 3 till 5 g per dag för en vuxen. Varje produkt bör tas under minst 3 månader.
Kombinationen av chlorella och spirulina rekommenderas om du vill förstärka dopingeffekten. Dosen av chlorella och spirulina som tas i kombination kan variera från 2 till 5 g per dag och per produkt för en vuxen.
Chlorella och spirulina kan tas ensamma eller i kombination, i behandlingskurer (3 månader, 2 kurser per år) eller under hela året, beroende på dina individuella behov.
Vilka produkter ska man välja: ekologisk chlorella, ekologisk spirulina, ursprung, produktionsmetod?
Kontrollera mikroalgernas ursprung

De flesta mikroalger som säljs i Europa kommer från Asien. De odlas på friland under mycket lönsamma ekonomiska förhållanden. De säljs till priser som kan vara mycket låga, men de flesta bör undvikas. Det är mycket viktigt att kontrollera varifrån mikroalgerna kommer och hur de odlas. Mikroalger som odlas i en sluten, kontrollerad miljö, i synnerhet i glasrör, ger de bästa garantierna för renhet och kvalitet. Idag finns det ekologisk chlorella och ekologisk spirulina som odlas i Europa.
Mikroalger som odlas i ”fermentorer” finns nu i Frankrike. De är rena, men kanske för rena! De odlas i total avsaknad av ljus i en i det närmaste steril miljö. Dessa produktionsförhållanden är konstgjorda, eftersom växter utvecklas naturligt genom fotosyntesen. Dessa förhållanden förklarar frånvaron av vitamin B12 i dessa mikroalger. Det bör noteras att alla vetenskapliga och medicinska studier som bekräftar fördelarna med Chlorella och Spirulina har utförts med hjälp av mikroalger som har utvecklats naturligt genom fotosyntes.
Rekommendation
Vi rekommenderar att man väljer mikroalger eller alger som odlas i Europa och som utvecklas genom fotosyntes och inte genom fermentering. Odling i glasrör är att föredra på grund av de naturliga odlingsförhållandena och den garanterade kvaliteten.
Ekologisk Chlorella och Spirulina, odlade i Europa!

En upptäcktsduo! (2x100g) Ekologisk Chlorella + Spirulina
53.85 €
45.95 €