Alzheimers sjukdom är kanske den mest fruktade sjukdomen för oss alla, både för våra nära och kära och för oss själva. Det är en skrämmande sjukdom, och forskarna har ännu inte hittat någon lösning på den!År 2020 kommer 1 275 000 personer att lida av sjukdomen, och 1 av 4 fransmän över 65 år kommer att drabbas (1).
Hur små de än må vara, så är alla goda nyheter om framsteg i kampen mot denna fruktade sjukdom välkomna.
Sjögräs mot Alzheimers

Vi visste redan att tång har en neuroskyddande effekt (2) och kan minska riskfaktorn för neurodegenerativa sjukdomar genom sin renande verkan mot tungmetaller och olika kemiska föroreningar som PCB (3) (4). Idag får vi veta att alger också kan bekämpa Alzheimers sjukdom.
I Kina har en klinisk studie med över 800 patienter visat att en algbaserad medicin kan minska begynnande symtom på Alzheimers sjukdom. Studien inleddes med observationen att regelbundna konsumenter av tång verkade vara mer skonade från Alzheimers sjukdom.
Geng Meiyus forskargrupp vid Shanghai Institute of Medical Materials studerade tångens kemi. Slutsatsen är att algerna påverkar sammansättningen av vår tarmmikrobiota, vilket bidrar till att förebygga Alzheimers sjukdom. Tång är antibakteriellt och verkar eliminera vissa bakterier som är inblandade i sjukdomen. Dessutom kan deras renande verkan begränsa ansamlingen av gifter som är mer allmänt förekommande i hjärnan hos personer med sjukdomen.
Ett tångbaserat läkemedel studeras för närvarande.
Livsmedel för att bekämpa sjukdomens symtom
Än en gång hade Hippokrates rätt när han skrev ”låt din mat vara din medicin och din medicin vara din mat”. Det är upp till oss att ta hand om vår hälsa genom att välja våra bästa livsmedel. Låt oss göra allt vi kan för att förebygga sjukdomar i stället för att förlita oss på att det kommer nya mediciner. Framför allt måste vi ta hand om vår hälsa! Förutom regelbunden fysisk aktivitet måste vi se till att vi äter en hälsosam och varierad kost, rik på fibrer.
Mikroalger är ett värdefullt tillskott till vår kost
Havsalger har redan visat sig ha neuroskyddande (2) och avgiftande egenskaper, och nyligen har kliniska studier publicerats (3),(4).
Fördelarna med mikroalger som t.ex. spirulinaspirulina chlorella och många andra i vår kost, har granskats i referensverk som tillhandahåller dokumenterade jämförande listor, av institut som Institute of Food and Technology (5) eller open access-publikationerna PLOS (6).
Källa: denna studie publicerades i den vetenskapliga tidskriften Cell research.
Artikeln publicerades den 08 november 2019 av Lucie Dendooven (7)