• Astaxanthin

Fördelar med astaxanthin för ögonen och synskärpan

Astaxanthin är en kraftfull naturlig antioxidant som tillhör karotenoidfamiljen. Det finns i vissa alger, fiskar och skaldjur. Förutom de bevisade positiva effekterna på huden och idrottsprestationer har astaxantin också studerats för sina positiva effekter på ögonhälsa och synskärpa. Vetenskapliga studier har visat på astaxanthinets positiva effekter på ögonen och dess förmåga att bevara en sund syn och till och med förbättra synskärpan. Astaxanthin betraktas för närvarande som ett värdefullt hjälpmedel i kampen mot oftalmiska sjukdomar.

Hur främjar astaxantin ögonhälsan?

Astaxanthin passerar blod-retinalbarriären

Astaxantin är en kraftfull antioxidant som passerar blod-retinabarriären, vilket innebär att den kan nå näthinnecellerna direkt. Det är ett naturligt filter som skyddar mot aggressiva strålar. Det främjar blodcirkulationen i kapillärerna runt gula fläcken. Dess antioxidanter minskar de skadliga effekterna av fria radikaler. Den skyddar därför näthinnan mot skador som orsakas av blått ljus, fria radikaler och UV-strålar, vilket kan leda till makuladegeneration och andra åldersrelaterade synproblem.
Sådana filtrerande egenskaper gör att kosmetikaindustrin överväger att använda astaxantin i solkrämer!

Astaxanthin kan reparera eller fördröja uppkomsten av AMD

Åldersrelaterad makuladegeneration (AMD) är ett vanligt ögonproblem bland äldre. Det orsakar en progressiv försämring av den centrala synen. I studier på människor har astaxanthin visat sig förbättra synskärpan och kontrastkänsligheten hos personer som lider av AMD. Mikrocirkulationen i blodet nära gula fläcken ökar också.

Astaxanthin, ultrapotent antioxidant

Offre d'essai : Astaxanthine Bio Naturelle (2 mois) 60 capsules

Proverbjudande: Naturligt organiskt astaxantin (2 månader) 60 kapslar

Astaxanthin Premium eChlorial

59.90 €

54.99 €

Upptäck

För problem med keratinit, grå starr och glaukom har endast djurstudier publicerats. De visar förbättringar på grund av ökad kapillär blodcirkulation, minskad inflammation, oxidativ stress och apoptos. Dessa resultat räcker inte för att utropa seger för snabbt, men de avslöjar en verklig potential. Effekten av astaxantin när det gäller att minska konsekvenserna av ögonsjukdomar måste fortfarande studeras och kvantifieras på människor.

Förbättrad synskärpa tack vare astaxantin

Astaxanthin kan bidra till att förbättra synskärpan, vilket kan vara särskilt fördelaktigt för personer som lider av ögontrötthet på grund av långvarigt arbete vid bildskärm och/eller ogynnsamma miljöförhållanden.

En randomiserad multicenterstudie med 145 patienter av Piermarocchi S & col, publicerad 2012, visade att patienter som fick tillskott av antioxidanter som lutein/zeaxantin och/eller astaxantin (4 mg/dag) uppvisade stabilisering eller till och med kliniskt signifikant förbättring av synskärpa, kontrastkänslighet och synfunktion under 24 månader jämfört med personer som inte fick tillskott. Ytterligare studier med längre varaktighet bör bekräfta dessa resultat och ge indikationer på hur bestående de observerade effekterna är.

Astaxanthin skyddar ögonen från skador orsakade av strålar, särskilt ultravioletta strålar

Långvarig exponering för ultravioletta (UV) strålar kan skada ögats celler och öka risken för grå starr och andra ögonsjukdomar. Astaxanthin, som är en kraftfull antioxidant, kan bidra till att skydda ögonen från de skadliga effekterna av UV-strålning.

En djurstudie som publicerades i Journal of Nutrition visade att administrering av astaxantin kunde förhindra UV-inducerad skada på näthinnan hos möss.

Skyddar mot torra ögon och inflammation

Kronisk inflammation är en bidragande faktor till många ögonproblem och/eller obehag, inklusive torra ögon och konjunktivit. Astaxanthin har antiinflammatoriska egenskaper som kan bidra till att minska inflammationen i ögonen.

Flera studier har visat detta, bland annat en klinisk studie som publicerades i Journal Clinical Ophthalmology och som visade att tillskott med antioxidanter som innehåller astaxantin kan öka tårproduktionen och förbättra tårfilmens stabilitet genom att minska oxidativa tårrester. Det förefaller vara ett intressant komplement till konventionella artificiella tårlösningar för patienter som lider av okulär torrhet.

Studier bekräftar astaxantins säkerhet och biotillgänglighet

Den aktuella forskningen om astaxanthinets effekter på ögats hälsa bekräftar dess verkliga värde när det gäller att skydda ögat och synen från yttre angrepp (föroreningar, UV-strålning, kemoterapi) eller från åldersrelaterad försämring. Astaxanthin anses vara ett extremt lovande oftalmologiskt tillskott.

Studier på människor har bekräftat förbättringar i torra ögonsyndrom, syn och kontrastkänslighet, särskilt hos personer som lider av AMD.

Andra ögonproblem som keratit, grå starr och AMD kan också dra nytta av denna kraftfulla antioxidant. De är alla ansvariga för produktionen av oxidativ stress och inflammation, och genererar skadliga mellanprodukter och celldöd. Dessa oftalmologiska problem bör kunna förbättras och till och med fördröjas genom intag av 4-12 mg astaxantin per dag. Studier på män återstår fortfarande att göra.

Källor
  1. Yang, M.; Wang, Y. Recent Advances and the Mechanism of Astaxanthin in Ophthalmological Diseases. J. Ophthalmol. 2022, 2022, 8071406. [CrossRef]Jehn-Yu HuangPo-Ting Yeh, and Yu-Chih Hou, A randomized, double-blind, placebo-controlled study of oral antioxidant supplement therapy in patients with dry eye syndrome” Clin Ophthalmol. 2016; 10: 813–820. lien
    1. Janani, R. E. Anitha, M. K. Perumal, P. Divya, and V. Baskaran, Astaxanthin mediated regulation of VEGF through HIF1α and XBP1 signaling pathway: An insight from ARPE-19 cell and streptozotocin mediated diabetic rat model, Experimental Eye Research, vol. 206, Article ID 108555, 2021 lien

    Baccouche, B.; Benlarbi, M.; Barber, A.J.; Ben Chaouacha-Chekir, R. Short-term administration of astaxanthin attenuates retinal changes in diet-induced diabetic Psammomys obesus. Curr. Eye Res. 2018, 43, 1177–1189. [CrossRef]

    1. Y. Huang, P. T. Yeh, and Y. C. Hou, “A randomized, doubleblind, placebo-controlled study of oral antioxidant supplement therapy in patients with dry eye syndrome,” Clinical Ophthalmology, vol. 10, pp. 813–820, 2016 lien
    2. Tian, Y. Wen, S. Li et al., “Benefits and Safety of Astaxanthin in the treatment of mild-to-moderate Dry eye Disease,” Frontiers in Nutrition, vol. 8, Article ID 796951, 2021.
    3. Parisi, M. Tedeschi, G. Gallinaro, M. Varano, S. Saviano, and S. Piermarocchi, “Carotenoids and Antioxidants in AgeRelated maculopathy Italian Study,” Ophthalmology, vol. 115, no. 2, pp. 324–333, 2008. lien
    4. Lennikov, N. Kitaichi, R. Fukase et al., “Amelioration of ultraviolet-induced photokeratitis in mice treated with astaxanthin eye drops,” Molecular Vision, vol. 18, pp. 455–464, 2012. lien
    5. Piermarocchi, S. Saviano, V. Parisi et al., “Carotenoids in Age-related Maculopathy Italian Study (CARMIS): two-year results of a randomized study,” European Journal of Ophthalmology, vol. 22, no. 2, pp. 216–225, 2012. lien
    6. Hashimoto, K. Arai, J. Takahashi, and M. Chikuda, “Effects of astaxanthin on VEGF level and antioxidation in human aqueous humor: difference by sex,” Journal of Clinical Biochemistry & Nutrition, vol. 65, no. 1, pp. 47–51, 2019 lien
    7. Hashimoto, K. Arai, J. Takahashi, and M. Chikuda, “Effects of astaxanthin on VEGF level and antioxidation in human aqueous humor: difference by sex,” Journal of Clinical Biochemistry & Nutrition, vol. 65, no. 1, pp. 47–51, 2019 lien

     

    1. Yang, Y. Chen, T. Zhao, and Z. Wang, “Effect of astaxanthin on metabolic cataract in rats with type 1 diabetes mellitus,” Experimental and Molecular Pathology, vol. 113, Article ID 104372, 2020 lien
    2. Ishikawa, K. Hashizume, H. Nishigori, Y. Tezuka, A. Sanbe, and D. Kurosaka, “Effect of astaxanthin on cataract formation induced by glucocorticoids in the chick embryo,” Current Eye Research, vol. 40, no. 5, pp. 535–540, 2015. lien
    3. Baccouche, M. Benlarbi, A. J. Barber, and R. Ben Chaouacha-Chekir, “Short-term Administration of Astaxanthin Attenuates Retinal changes in diet-induced Diabetic psammomys obesus,” Current Eye Research, vol. 43, no. 9, pp. 1177–1189, 2018. lien
    4. T. Yeh, H. W. Huang, C. M. Yang, and C. H. Yang, “Astaxanthin inhibits expression of Retinal oxidative Stress and inflammatory mediators in Streptozotocin-induced Diabetic Rats,” PLoS One, vol. 11, no. 1, Article ID e0146438, 2016 lien

    Kammeyer, A.; Luiten, R. Oxidation events and skin aging. Ageing Res. Rev. 2015, 21, 16–29. [CrossRef]

    Cao, Y.; Yang, L.; Qiao, X.; Xue, C.; Xu, J. Dietary astaxanthin: An excellent carotenoid with multiple health benefits. Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 2021, 1–27. [CrossRef] [PubMed]

    Ozawa, Y. Oxidative stress in the light-exposed retina and its implication in age-related macular degeneration. Redox Biol. 2020, 37, 101779. [CrossRef] [PubMed]

    Wang, S.; Qi, X. The putative role of astaxanthin in neuroinflammation modulation: Mechanisms and therapeutic potential. Front. Pharmacol. 2022, 13, 916653. [CrossRef]

    Harada, F.; Morikawa, T.; Lennikov, A.; Mukwaya, A.; Schaupper, M.; Uehara, O.; Takai, R.; Yoshida, K.; Sato, J.; Horie, Y. Protective effects of oral astaxanthin nanopowder against ultraviolet-induced photokeratitis in mice. Oxidative Med. Cell. Longev. 2017, 2017, 1–13. [CrossRef] [PubMed]

    Yasunori, N.; Miharu, M.; Jiro, T.; Akitoshi, K.; Yoshiharu, H.; Yuri, S.; Hiroki, T. The effect of astaxanthin on retinal capillary blood flow in normal volunteers. J. Clin. Ther. Med 2005, 21, 537–542. lien

Meddelande från eChlorial-teamet
Vi vill understryka att de personer som intervjuas eller vittnar på vår blogg gör det i all uppriktighet utan någon intressekonflikt.

Kommentera

* obligatoriska fält