• Chlorella

Chlorella, en naturlig källa till B12

Chlorella, micro algue d'eau douce
Chlorella, mikroalg från sötvatten

Vitamin B12 är viktigt som kosttillskott för alla som äter lite eller inget kött (äldre, vegetarianer, veganer). Vitamin B12 är livsviktigt för våra celler!

3 gram av Chlorella eChlorial Chlorella täcker det rekommenderade dagliga behovet (RDA) av vitamin B12.

Obs: endast vissa Chlorella innehåller vitamin B12, t.ex. Chlorella som odlas i glasrör.

Chlorella som odlas i glasrör är naturligt rik på B-vitaminer, särskilt vitamin B12.

Vitamin B12 motsvarar en familj av ”kobalamin”-molekyler. Vissa är aktiva och andra inte. Chlorella innehåller former som är aktiva hos människor, vilket är anledningen till att den sägs vara ”rik på B12”.

Chlorella är naturligt rik på vitamin B12 men också på vitamin B1, B2, B6 (0,9 till 1,1 mg/100 g) och B9 (folsyra: 0,18 till 0,3 mg/100 g).
Chlorella innehåller minst 1 µg vitamin B12 per gram torr chlorella, dvs. 3 µg för 3 g chlorella.
Det rekommenderade dagliga intaget (RDI) av vitamin B12 som rekommenderas av National Academy of Sciences 1998 och Codex Alimentarius Commission 1998 [1] är 2,4 µg per dag för en vuxen person [2]. Så 3 g Chlorella Echlorial täcker cirka 120% av det rekommenderade dagliga behovet av vitamin B12.
Människokroppen producerar inte vitamin B12, så det är viktigt att det finns i vår dagliga kost på en tillräcklig nivå för att tillgodose våra fysiologiska behov.

”Mina B12-nivåer är på väg upp igen”.

ALBERTE
LÄS Vittnesmål b12

Vitamin B12 i klorella är biotillgängligt för kroppen: vetenskapliga bevis

Chlorella är en av de mycket få växter som innehåller vitamin B12. Vitamin B12 kommer från djurriket. Det produceras endast av bakterier. Chlorella innehåller en stor del av detta vitamin eftersom den odlas i naturligt ljus. Det är de bakterier som utvecklas i symbios i Chlorellas odlingsmedium som producerar det.

Chlorella som odlas i ljus är rik på vitamin B12, även om den inte producerar det, eftersom dess absorptionsförmåga gör det möjligt för den att koncentrera denna molekyl när den finns i dess odlingsmiljö och att lagra den.

Vetenskapliga bevis för aktiviteten av vitamin B12 från Chlorella-tabletter

3 g Chlorella, den genomsnittliga rekommenderade dagliga dosen per vuxen, ger minst 3 µg bioassimilerbart vitamin B12, mer än 120% av den lägsta dos som rekommenderas av hälsovårdsmyndigheterna (2,4 µg per dag för en vuxen).
Studier har visat att det finns vitamin B12 i tabletter av Chlorella som odlats i naturligt ljus (Hiromi Kittaka-Katsura 2002) [3].
Effekten av vitamin B12 i Chlorella möjliggörs av dess biotillgänglighet, vilket visades i studier av Watanabe 2002 [4].
Matsuura et al. 1991 [5] visade att råttor som led av järnbrist (svår anemi) tillfrisknade efter tillförsel av mikroalger som Chlorella.
Rauma et al. 1995 [6] visade i en tvåårig studie att vegetarianers kost kan kompletteras med biotillgängligt vitamin B12 från Chlorella.

Spirulina innehåller i huvudsak ett ”pseudo”-vitamin B12, vilket inte ger vegetarianer ett tillräckligt tillskott av vitamin B12.

Cyanobakterien spirulina innehåller i huvudsak ett ̎pseudovitamin B12 ̎ även kallat ̎B12-analog ̎ som inte är aktivt för människor (Watanabe 1999, 2007) [7],[8].

Det har visats att vegetarianers tillskott av enbart spirulina inte förebygger brist på vitamin B12 (Rauma 2009)[9] .

Tyska bestämmelser om påståenden om förekomst av vitamin B12 i spirulina:
I Tyskland förbjuder lagstiftningen tillverkare att påstå att spirulina är rikt på B12. Den 28.01.2011 utfärdade HCVO, det tyska organ som ansvarar för övervakningen av hälsopåståenden, ett slutligt beslut i denna fråga. HCVO tog hänsyn till det faktum att spirulina innehåller en hög andel av den ineffektiva vitamin B12-analogen eller pseudovitamin B12. Därför ansåg man att påståendet ”rik på vitamin B12” för spirulina är vilseledande. Det är därför förbjudet.

Några fakta om B-vitaminer och i synnerhet vitamin B12

B-vitaminfamiljen är absolut nödvändig för en god hälsa.

B-vitaminer är inblandade i hundratals fysiologiska reaktioner som är nödvändiga för att vår kropp ska fungera korrekt, särskilt i :
– immunförsvaret
– syra-bas-balansen
– hormonbalansen
– hjärnan, för att upprätthålla den kognitiva funktionen och förebygga risken för demens.

Förekomsten av B-vitaminer i rätt proportioner är avgörande för vår hälsa.
Vitamin B12 eller kobalamin är ett vattenlösligt vitamin som finns i flera molekylära former. Vissa är mer stabila än andra, och vissa är aktiva hos människor medan andra inte är det. När vi talar om vitamin B12 hänvisar vi till en familj av molekyler av typen ”kobalamin”.

Vitamin B12 deltar i kedjan för produktion av röda blodkroppar (erytropoes) med andra faktorer som järn och erytropoietin (EPO). Detär en enzymkofaktor, dvs. det främjar enzymproduktionen. De enzymer som produceras av vitamin B12 är särskilt viktiga eftersom de är involverade i metabolismen av nukleinsyror. I själva verket fungerar vitamin B12 särskilt som ett koenzym i syntesen av metionin. Denna aminosyra spelar en viktig roll i reproduktion, cellöverlevnad och metylering av proteiner och DNA.
Vitamin B12 säkerställer korrekt tillverkning av neurotransmittorer och är viktigt för att bibehålla nervsystemets integritet, särskilt myelinskidan som skyddar nerverna. Brist på vitamin B12 kan leda till en form av anemi som kallas Biermers anemi.
I naturen syntetiseras vitamin B12 främst av bakterier och lägre svampar. Växtätare sägs kunna tillgodogöra sig det vitamin B12 som produceras av bakterierna i deras magar.
Människan producerar inte vitamin B12. Det måste finnas i tillräckliga mängder i vår kost. De viktigaste animaliska källorna till vitamin B12 är kött, fisk, mjölk och ägg.
Vitamin B12 finns mycket sällan blandat med växter. Komfrey och de flesta sjögräs innehåller det.

Konsekvenser av långvarig brist på vitamin B12


Långvarig brist på vitamin B12 kan leda till neurologiska komplikationer och för tidig demens.
Brist på vitamin B12 drabbar en betydande andel av befolkningen och kan vara kopplad till en kostbrist eller till hälsoproblem. De främsta orsakerna till brist är :
– Efter en total gastrektomi eller resektion av den terminala tarmen
– Biermers sjukdom
– Crohns sjukdom**

– Biermers sjukdom
Biermers sjukdom är en sjukdom som drabbar magsäcken. Den sägs vara autoimmun, vilket innebär att den är resultatet av en felfunktion i immunsystemet. Immunförsvaret angriper celler i kroppen som det anser vara främmande.
Personer som lider av Biermers sjukdom kan inte längre tillgodogöra sig vitamin B12. Biologiskt sett leder denna sjukdom till att utsöndringen av ett glykoprotein från magslemhinnan inte fungerar som den ska. Hos personer som inte är sjuka skyddar detta glykoprotein det vitamin B12 som kommer från kosten från magslemhinnan. Det vitamin B12 som patienterna får i sig från kosten kan därför inte absorberas på grund av brist på detta skyddande glykoprotein.
Den resulterande anemin drabbar ofta kvinnor från 40-årsåldern. Den kan utvecklas till magcancer.

** Crohns sjukdom
Crohns sjukdom är en inflammatorisk, kronisk, autoimmun tarmsjukdom.
Crohns sjukdom kan drabba en eller flera delar av matsmältningskanalen, företrädesvis tjocktarmen, en del av tunntarmen och/eller anus. Sjukdomen fortskrider i skov. Den yttrar sig omväxlande i en attackfas, den s.k. akuta fasen, och därefter i en remissionsfas utan några kliniska tecken. De viktigaste symtomen är buksmärtor, som förvärras efter måltider, och kronisk diarré. Personer med Crohns sjukdom går ofta ner i vikt på grund av dålig assimilering/absorption av näringsämnen. Akuta faser kan åtföljas av temperaturhöjningar. Tröttheten är kronisk.
Crohns sjukdom är en sjukdom som drabbar få människor, trots att det blir fler fall varje år. I Frankrike fanns det uppskattningsvis 60 000 drabbade år 2005.
Källor: Wikipedia, tidskriften Pratique de santé, specialnummer nr 24

Befolkningen har brist på vitamin B12

Vitamin B12 finns främst i kött. Därför är äldre människor och i synnerhet vegetarianer och veganer de grupper som är mest utsatta för en eventuell brist på vitamin B12.
Chlorella verkar vara ett värdefullt, till och med nödvändigt, kosttillskott för alla dem som följer en dålig eller köttfri kost och därför saknar tillräckligt med vitamin B12.
Epidemiologiska studier visar att vitamin B12-brist drabbar 5 till 15% av äldre människor (Stabler 1997)[10] och även ett stort antal vegetarianer (Hermann 2003)[11],[12] .
B12-brist är relativt vanligt. De drabbar inte bara äldre och vegetarianer eller veganer, utan även gravida kvinnor och personer som lider av kroniska sjukdomar. Det uppskattas att 5-15% av befolkningen, beroende på geografisk plats, är drabbade av vitamin B12-brist (Stabler 2004)[13] .
Personer med brist riskerar att drabbas av allvarliga hälsoproblem på medellång och lång sikt. B12-brist är smygande och skadan märks inte förrän den redan har orsakat allvarlig skada. B12-brist diagnostiseras inte ofta av läkare. Detta beror på att de symtom som är förknippade med denna brist är komplexa, vilket gör tidig diagnos svår.
Nya studier tyder på att effekten av syntetiskt vitamin B12-tillskott är mycket tveksam. Naturliga tillskott bör därför föredras. Spirulina är inte en tillräcklig källa till B12.

Sedan flera år tillbaka rekommenderar de amerikanska myndigheterna starkt ett systematiskt dagligt tillskott av bioassimilerbart B12 för alla vegetarianer och alla personer över 50 år.
Man bör komma ihåg att endast B12 från naturliga produkter kan assimileras.

Exempel på studier som belyser de skadliga effekterna av vitamin B12-brist

* En studie som publicerades av Oxford University (2007) [14] visar att vitamin B12 verkar skydda mot minskningen av hjärnvolymen hos åldrande människor.
Vitamin B12 skulle därför skydda mot risken för demens.
”Studien, som publicerades i American Journal of Clinical Nutrition, följde 1648 deltagare under 10 år och visade också att ökade nivåer av aminosyran homocystein fördubblade risken för demens eller kognitiv försämring. Tidigare har epidemiologiska studier rapporterat att höga nivåer av aminosyran homocystein är förknippade med misstänkt eller bekräftad demens. I Framingham-studien rapporterades att personer med homocysteinnivåer över 14 mikromol per liter serum löpte dubbelt så stor risk att drabbas av demens.

* Den studie som amerikanska forskare (Vogiatzoglou et al. 2008) [15] genomförde på möss visade att brist på B-vitaminer kan orsaka kognitiva störningar och avsevärt minska inlärningsförmågan. Den observerade bristen på B-vitaminer åtföljs av en minskning av tätheten och längden på hjärnans kapillärer, vilket leder till en variation i den vaskulära aktiviteten.
”Amerikanska forskare har funnit att en diet med brist på B-vitamin kan orsaka kognitiv dysfunktion och avsevärt minska inlärningskapaciteten. De observerade att möss som fick en diet med brist på folat, B12 och B6 hade minskad längd och densitet hos hjärnkapillärerna – vaskulära förändringar som orsakade kognitiv dysfunktion.
”Metabola störningar orsakade av en kost med brist på tre B-vitaminer: folat, B12 och B6, ledde till kognitiv dysfunktion och minskad längd och täthet av kapillärerna i hjärnan i vår musmodell”, säger Aron Troen, PhD, huvudforskare. ”Möss som fick en diet med brist på folat och vitaminerna B12 och B6 uppvisade betydande brister i spatial inlärning och minne jämfört med normala möss.

Ekologisk Chlorella, odlad i glasrör i Eruope

Offre d'essai ( 2 x 100g ) Premium Chlorella

Proverbjudande ( 2 x 100g ) Premium Chlorella

Två månaders ekologisk chlorella-kur

59.90 €

49.95 €

Köp nu

Källor

[1] Code Alimentarius, programme mixte FAO/OMS sur les normes alimentaires, rapport de la commission du 25 septembre 1998.

[2] A Report of the Standing Committee on the Scientific Evaluation of “Dietary Reference Intakes and its Panel on Folate, Other B Vitamins, and Choline” and Subcommittee on Upper Reference Levels of Nutrients, Food and Nutrition Board, Institute of Medicine 1998

[3] HIROMI KITTAKA-KATSURA, Purification and Characterization of a corrinoid compound from Chlorella Tablets as an algal health food. J.Agric.Food Chem.2002, 50, 4994-4997

[4] WATANABE F and co., Characterization and bioavailability of vitamin B12-compounds from edible algae. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2002 Oct; 48(5):325-31.

[5] MATSUURA E., Nemoto, T., Hozumi, H., Izumi, K., Sait, Y., Ispida, H., Fukimbara, T., Kawahara, H.: Effect of chlorella on rats with iron deficient anemia; Kitasato Arch. Exp. Med. 1991, 64(4), 193

[6] RAUMA AL., Torronen, R., Hanninen, O., Mykkanen, H.: Vitamin B12 status of long-term adherents of a strict uncooked vegan diet (« living food diet ») is compromised; J. Nutr. 1995, 125(10), 2511

[7] WATANABE F, KATSURA H. Pseudo-vitamin B12 is the predominant cobalamide of the algal health food, spirulina tablets. J.Agri Food Chem, 1999 Nov; 47(11):4736-41

[8] WATANABE F Vitamin B12 sources and bioavailability, Exp Biol Med (Maywood) 2007 Nov; 232(10):1266-74

[9] RAUMA Anna Lisa (University of Kuoplo Finland) Vitamin B12 status of long-term adherents of a strict uncooked vegan diet (‘living food diet’) is compromised. Journal of nutrition December 3, 2009

[10] STABLER SP et col. 1997. Am J Clin Nut. 66 :741-749

[11] HERRMAN W et col. 2003 Am J Clin Nutr 78 :131-136

[12] Recommendation of the Vegan Society. Founded in 1944 in the UK

[13] STABLER SP and co. Vitamin B12 deficiency as a worldwide problem. Annu.Rev. Nutr. 2004. 24:299-326

[14] American Journal of Clinical Nutrition 2007 / University of Oxford. Increase vitamin B12 levels may reduce the rate of age-related cognitive decline and dementia by 30 per cent.

[15] A. Vogiatzoglou, H. Refsum, C. Johnston, S. M. Smith, K. M. Bradley, C. de Jager, M. M. Budge, A. D. Smith « Vitamin B12 status and rate of brain volume loss in community-dwelling elderly » Neurology 9 September 2008, Volume 71, Pages 826-832

Meddelande från eChlorial-teamet
Vi vill understryka att de personer som intervjuas eller vittnar på vår blogg gör det i all uppriktighet utan någon intressekonflikt.

Kommentera

* obligatoriska fält