En studie visar att chlorella som kosttillskott (5 g/dag) minskar risken för dödsfall. Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken när befolkningen åldras. Höga kolesterolnivåer i blodet utgör en stor risk.
Enligt en nyligen genomförd, mycket seriös studie skulle ett intag av 5 g Chlorella per dag bidra till att bibehålla kolesterolnivåerna i blodet trots en fettrik kost. 5 g Chlorella motsvarar en tesked.
En randomiserad, dubbelblind, placebokontrollerad klinisk prövning (*) genomfördes med 34 friska vuxna deltagare under en 4-veckorsperiod. De åt 3 ägg per dag, vilket motsvarar 510 mg kolesterol. Vissa fick också placebo, medan andra fick 5 g chlorella per dag.
Resultaten
Resultaten visar otvetydigt att lipidnivåerna i serum bibehölls hos deltagare som fick klorella till skillnad från de andra.
→ Denna studie visar att klorella är effektivt för att bibehålla kolesterolnivåerna i blodet trots en fettrik kost.
Källa
Dubbelblind placebokontrollerad studie av University of Seoul / Korea
(*) En studie av kolesterolutmaning i kosten för att bedöma Chlorella-tillskott för att upprätthålla hälsosamma lipidnivåer hos vuxna: en dubbelblind, randomiserad, placebokontrollerad studie.
Kim S, Kim J, Lim Y, Kim YJ, Kim JY, Kwon O.
Nutr J. 2016 May 13;15(1):54. doi: 10.1186/s12937-016-0174-9.
”Resultaten tyder på att en fullständigt replikerad kolesterolutmaning i kosten kan användas för att bedöma kosttillskottens effektivitet när det gäller att upprätthålla serumlipidprofilerna hos vuxna vars vanliga kost innehåller mycket kolesterol.”
Översättning
Kolesterolprovokationsstudie för att bedöma effekten av chlorellatillskott för att bibehålla normala lipidnivåer hos vuxna: kontrollerad av en randomiserad dubbelblind placebostudie.
Resultaten visade att serumlipidnivåerna hos vuxna vars kost hade berikats med kolesterol och kompletterats med chlorella bibehölls. Denna studie visar att kosttillskott är effektiva för att kontrollera serumlipidnivåerna hos friska vuxna vars kost är rik på kolesterol.