Ingredienser
– Till vaniljsåsen
– Mjölk: 1 liter
– Ägg: 8 äggulor
– Socker: 100 g (justera efter smak)
– Ekologiskt chlorellapulver: 2 stora teskedar
– Ett litet glas Chartreuse-likör
– Till äggen
– Ägg: 8 vitor
– Socker: 1 matsked florsocker
– Salt: en nypa
– Koka med mjölk eller vatten: 1 liter
Instruktioner
– Förbered vaniljsåsen
– Låt mjölken koka upp
– Vispa äggulorna med sockret tills blandningen skummar och blir vit
– Häll i den kokande mjölken och lägg tillbaka i pannan
– Låt koka på låg värme under konstant omrörning med en träspatel med platt spets tills grädden fastnar på spateln (2-3 minuter).
– Rör i 2 stora matskedar crème fraîche (valfritt)
– Ta bort från värmen och låt svalna
– När den svalnat, tillsätt chlorellapulvret som tidigare blandats i en liten skål med lite grädde
– Tillsätt ett litet glas Chartreuse digestif
– Förbered äggvitorna
– Vispa äggvitorna med en nypa salt i en mixer tills de är styva och tillsätt florsockret i slutet.
Tillagning
– Koka äggen i mjölk eller vatten
– Värm mjölken i en stor kastrull.
– När mjölken sjuder, vispa äggbollarna till styva toppar. De ska inte röra vid varandra.
– Koka i en minut på varje sida och ta sedan försiktigt upp dem i ett durkslag.
– Tillaga ägg i mikrovågsugn
– Placera 5 fasta äggbollar på en platt tallrik och tillaga i 30 sekunder i mikrovågsugnen (600w).
– Ta ut dem och lägg dem försiktigt i ett durkslag.
För att avsluta
– Lägg de styvt vispade äggen ovanpå grädden.
– Använd ett vitt fat för att framhäva krämens vackra gröna färg.
– Servera kyld med mandel- och chlorellakakor.