ANSES har utsett en expertgrupp vars slutsatser om användningen av vissa växter anges nedan.
Kosttillskott som härrör från växter med erkända immunmodulerande och antiinflammatoriska effekter kommer sannolikt att störa kroppens försvarsmekanismer, som är avgörande i kampen mot infektioner, särskilt COVID-19.
De växter som omfattas av Anses yttrande är: vide, älgört, harpagophytum, gurkmeja, echinaceae, björk, poppel, lakrits m.m. Personer som tar dessa växter i förebyggande syfte bör sluta med dem så snart de första symtomen på coronaviruset uppträder.
Växternas kraft är väl erkänd av hälsomyndigheterna!
Det är intressant att notera att ANSES vid detta tillfälle lyfter fram växternas kraft! De flesta av våra läkemedel är inspirerade av växter, oavsett om de är land- eller vattenlevande. De använder sina aktiva ingredienser från deras extrakt eller efter att ha kopierat dem genom kemisk syntes eller bioteknologisk process.
I slutsatsen av sin rapport 2020 SA 2045 rekommenderar ANSES att man slutar använda växter som har visat sin antiinflammatoriska och immunstimulerande effekt.Vi kan bara beklaga att man inte rekommenderar att de används som en förebyggande åtgärd för att minska sårbarheten.
Chlorella, spirulina och astaxanthin
Den ekologiska chlorella är inte en växt utan en mikroalg, den naturliganaturliga astaxanthin är ett koncentrerat extrakt av mikroalger. Den ekologiska spirulina är inte en växt utan en cyanobakterium. Chlorella, spirulina och astaxanthin är superhälsokosttillskott. Deras egenskaper och komplementariteter beskrivs i artikeln Skillnader mellan chlorella och spirulina.
Som en försiktighetsåtgärd rekommenderar vi dock att våra konsumenter slutar ta dem så snart symtom på coronaviruset uppträder.
Biverkningar av växter och läkemedel
Återigen är det viktigt att komma ihåg att varje person är unik. Alla växter eller växtderivat, oavsett om de konsumeras direkt eller tas som en del av ett läkemedel, kommer att ha sin egen specifika effekt. Dessutom är det inte ovanligt att en enda molekyl har flera effekter eller framkallar reaktioner i kroppen som inte är relaterade till dess avsedda syfte. De kan i bästa fall vara nyttiga och ofarliga, men i värsta fall också irriterande eller till och med skadliga. Dessa kallas för biverkningar.
När det gäller läkemedel har de som har beviljats marknadsföringstillstånd och kan tas upp i vår farmakopé visat att de har ett godtagbart förhållande mellan nytta och risk. Detta förhållande måste vara statistiskt positivt för majoriteten av en panel av personer som sannolikt representerar genomsnittskonsumenten, men genomsnittskonsumenten är inte alla konsumenter, vilket är anledningen till att biverkningar upplevs olika från person till person.
Naturprodukter kan också ha biverkningar. Detta är ett bevis på deras förmåga att agera. De bör inte ignoreras. Om du tar chlorella för första gången kan det orsaka tarmstörningar och leverreaktioner. Eftersom det stimulerar våra emunktoriers funktion är det inte förvånande att det framkallar reaktioner när det tas för första gången. Beroende på reaktionerna är det lämpligt att justera dosen för att ge våra organ tid att nå jämvikt och sträva efter optimal funktion.
Att ta spirulina för första gången brukar inte orsaka något obehag. Detsamma gäller för astaxanthin.
Se råd om användning:
En välbalanserad tarmmikrobiota garanterar god immunitet
De flesta som vårdas på intensivvårdsavdelningen till följd av en virus- eller infektionssjukdom är försvagade av sjukdomen och/eller åldern och/eller är överviktiga eller till och med feta.

Detta resultat är en påminnelse om att en hälsosam kost är avgörande för att upprätthålla en god hälsa och uppmuntra immunsystemets aktivitet.
Våra rekommendationer
En hälsosam hälsosam mikrobiota i tarmen kommer inte bara att stärka vårt försvar mot angripare, den kommer också att bättre kunna kontrollera immunsystemets utbrott orsakade av vissa virus.
Det är lämpligt att ta hand om kvaliteten på din tarmmikrobiota och till och med stärka den (” Hur du stärker din mikrobiota ”). En hälsosam kost och vid behov naturliga kosttillskott för att stimulera immunförsvaret hjälper dig att vara så väl förberedd som möjligt för denna hälsokris.
Påminnelse
Vår tarmmikrobiota består av bakterier som utgör cirka 2 kg av vår kroppsvikt. Den anses vara vår andra hjärna.
Vårt naturliga försvar eller immunsystem beror delvis på kvaliteten på vår tarmmikrobiota. Den spelar en viktig roll i produktionen och bearbetningen av absorberad mat. Den deltar i syntesen av vitaminer. Den producerar många hormoner och neurotransmittorer. Den reglerar absorptionen av mineraler. Forskare har visat att tarmmikrobiotan hos överviktiga människor är berövad ett antal bakteriestammar. En balanserad tarmmikrobiota, som består av många och varierade bakterier, hjälper till att undvika brister och säkerställer ett gott immunförsvar.
Tarmbakterier omvandlar vissa osmälta fibrer i vår kost till kortkedjiga fettsyror. Dessa är viktiga eftersom de fungerar som substrat för cellerna i tjocktarmen. Alla dessa fettsyror är viktiga och var och en har sitt eget syfte. En av dem, butyrat, har antiinflammatoriska effekter som är viktiga för immunreaktioner. I tarmen produceras ett stort antal signalsubstanser, framför allt tryptofan. Tryptofan möjliggör produktionen av serotonin, lyckohormonet, och melatonin, hormonet som reglerar sömnen. Effekterna av denna värdefulla aminosyra är fördelaktiga när det gäller att reglera humör, sömn och aptit. Tryptofan är också inblandad i produktionen av interleukiner, som har antiinflammatoriska och slemhinneskyddande egenskaper.