• Omega 3

Omega 3 skyddar vårt hjärta!

Omega 3 för att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar

Ett folkhälsoproblem i industriländerna!

Enligt Världshälsoorganisationen är hjärt- och kärlsjukdomar den vanligaste dödsorsaken i världen (1). Uppskattningsvis 17,7 miljoner människor dör av hjärt- och kärlsjukdomar, vilket motsvarar 31% av alla dödsfall i världen. Av dessa dödsfall beror uppskattningsvis 7,4 miljoner på kranskärlssjukdom och 6,7 miljoner på stroke (siffror från 2015).

Kardiovaskulära sjukdomar kan förebyggas genom att minska riskfaktorerna. Dessa är i huvudsak beteendemässiga, t.ex. rökning, överdriven alkoholkonsumtion, en stillasittande livsstil, fetma och dålig kost.

Det kan inte nog upprepas att en hälsosam livsstil med fysisk aktivitet och en hälsosam och varierad kost ger oss möjlighet att direkt påverka vår hälsa och livslängd.

Se även → Omega 3Omega 3: Dosering, fördelar och kontraindikationer

Fördelarna med omega-3 för hjärtat

Epidemiologiska studier har visat att befolkningar som äter mycket fisk har den lägsta dödligheten i hjärt- och kärlsjukdomar. Dessa befolkningsgruppers kost förklarar, åtminstone delvis, deras skydd mot död i hjärtsjukdom. Många studier har därefter bekräftat att omega-3-fettsyror (EPA och DHA), som huvudsakligen finns i fisk och skaldjur, kan minska risken för hjärtinfarkt och kranskärlssjukdom (2),(3).

Hälsomyndigheterna har validerat hälsopåståendena för omega-3!

Ett stort antal studier har genomförts på omega-3 (EPA och DHA) och slutsatserna av dessa har gjort det möjligt för de franska (ANSES) (4) och europeiska(EFSA) hälsomyndigheterna att validera omega-3:s roll för hälsan. De godkänner följande hälsopåstående:”Omega-3-fettsyror bidrar till att upprätthålla hjärtats funktion” (5), under förutsättning att det dagliga intaget är minst 250 mg DHA.

På samma sätt godkänner den amerikanska hälsovårdsmyndighetenFDA hälsopåståendet för Omega 3-kosttillskott. Det är tillåtet att ange att intag av omega 3 (EPA och DHA) kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar (6).

På grundval av en daglig konsumtion av omega 3 (EPA + DHA) (7) bidrar de till :

– Hjärtat fungerar korrekt / för en konsumtion av 250 mg,

– Upprätthålla ett bra blodtryck / för en konsumtion av 3 g,

– Upprätthålla en bra nivå av serum triglycerider / för en konsumtion av 2 g.

Dessa påståenden har godkänts av Världshälsoorganisationen(WHO) och ISSFAL Heart Foundation och International Society for the Study of Fatty Acids and Lipids, som rekommenderar ett dagligt intag av 250 till 500 mg EPA och DHA (kombinerat).

Vilka är dessa molekyler som kallas Omega 3?

Omega Omega 3 veganer är en familj av fleromättade fettsyror som är ”essentiella” eftersom de inte produceras av kroppen:

– ALA: alfa-linolensyra, en ”essentiell” fettsyra

– EPA: eikosapentaensyra, en fettsyra som härrör från ALA

– DHA: dokosahexaensyra, en fettsyra som härrör från ALA

ALA EPA DHA schema

Omvandlingsgraden är mycket låg. Detta förklarar de mycket vanliga bristerna på EPA och DHA.

En del ALA omvandlas till EPA, som i sin tur kan omvandlas till DHA. Denna omvandling, som sker i levern, har endast ett lågt utbyte (cirka 15%) (8), vilket är anledningen till att det är viktigt att säkerställa ett bra intag av DHA via kosten.

DHA utgör cirka 97% av fettsyrorna i hjärnan och lika mycket i näthinnan. Det är en viktig komponent för att vi ska kunna upprätthålla våra syn- och hjärtfunktioner.

Vetenskapliga bevis och studieresultat

Omega-3-fettsyror spelar en viktig roll för att upprätthålla vår hälsa (9)

Det har visat sig att ett tillräckligt och regelbundet intag av omega-3-fettsyror kan minska dödligheten i hjärtsjukdomar avsevärt.

Fördelarna med tillskott av omega-3 är ännu större hos personer med brist, dvs. de som äter lite eller ingen fisk och skaldjur, och hos personer med höga triglycerid- eller LDL-kolesterolnivåer.

Omega 3 skyddar vårt hjärta genom att :

– Sänker blodtrycket och hjärtfrekvensen
– Sänka kolesterol-, triglycerid- och LDL-nivåerna
– Förbättra kärlfunktionen (10) (11)

Ett stort antal randomiserade kliniska studier har kommit fram till att en tillräcklig nivå av omega-3 i blodet är fördelaktigt i kampen mot hjärtsjukdomar (12-23).

Kliniska studier har visat att intag av EPA och DHA kan minska hjärt- och kärlsjukdomar, motverka risken för hjärtinfarkt och kranskärlssjukdom (24-25) samt inflammation. De bidrar till att förstärka behandlingar av många sjukdomar somateroskleros, genom att bekämpa kolesterol. De har visat sig kontrollera blodsockernivån och skyddar mot diabetes. I kliniska prövningar av diabetes har de visat sig kunna reparera neurologiska skador.

En sammanfattning av randomiserade studier som publicerades 2019 i Mayo Clinic journal (26) fokuserar på resultaten av dessa studier, som utvärderar effekterna av omega-3-tillskott på frekvensen av hjärthändelser i samband med hjärt-kärlsjukdom. Slutsatserna från dessa tre randomiserade studier beskrivs nedan.

Förebyggande intag av renad fiskolja innehållande 840 mg/dag av EPA och dokosahexaensyra (DHA) minskade signifikant risken för död i kranskärlssjukdom eller hjärtinfarkt, särskilt hos personer som inte åt fisk och skaldjur ofta.

För personer med kranskärlssjukdom minskade intag av 4 gram/dag av högrenad omega-3 innehållande eikosapentaensyra (EPA) risken för större kardiovaskulära händelser med 25% (P < 0,001).

American Heart Association (AHA) fortsätter att betona vikten av marint omega-3 som ett näringsämne som potentiellt kan minska risken för hjärtsvikt, ischemisk hjärtsjukdom och hjärtinfarkt. Rekommendationerna är 1 g per dag för dem som inte äter marina produkter (fisk, skaldjur, sjögräs) minst två gånger i veckan (27) (28).

Omega-3 är tydligt förknippade med att skydda vårt hjärta. Ett dagligt intag av 250 mg EPA + DHA ger hälsofördelar.

Källor

(1) Les maladies cardiovasculaires / état des lieux selon l’organisation mondiale de la santé (consultation le 18/12/19)

(2) Djousse L, Akinkuolie AO, Wu JH, Ding EL, Gaziano JM. Fish consumption, omega-3 fatty acids and risk of heart failure: a meta-analysis. Clin Nutr 2012;31:846-53. [PubMed abstract]

(3) Del Gobbo LC, Imamura F, Aslibekyan S, Marklund M, Virtanen JK, Wennberg M, et al. Omega-3 polyunsaturated fatty acid biomarkers and coronary heart disease: pooling project of 19 cohort studies. JAMA Intern Med 2016;176:1155-66. [PubMed abstract]

(4)  Acide gras de la famille Oméga 3 et système cardiovasculaire : intérêt nutritionnel et allégations. ANSES, juillet 2003, consulté en octobre 2019, disponible sur : https://www.anses.fr/fr/system/files/NUT-Ra-omega3.pdf

(5) EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA), ‘Scientific Opinion on the substantiation of a health claim related to DHA and contribution to normal brain development pursuant to Article 14 of Regulation (EC) No 1924/2006,’ EFSA Journal, vol. 12, no. 10, 2014, p. 3840.

(6) Office of Nutritional Products, Labeling, and Dietary Supplements, Center for Food Safety and Applied Nutrition, US Food and Drug Administration. Letter responding to a request to reconsider the qualified claim for a dietary supplement health claim for omega-3 fatty acids and coronary heart disease. Docket No. 91N-0103. February 8, 2002. Available at: http://www.cfsan.fda.gov/~dms/ds-ltr28.html. Accessed October 3, 2002.Google Scholar

(7) Allégations santé « fonctionnelles génériques » autorisées par UE Article 13.1 pour EPA/DHA

Journal officiel de l’UE 25.2.12, Commission regulation (EU) 432/2012 du 16 Mai 2013

Journal officiel de l’UE L160/4, Commission regulation (EU) 536/2013 du 12 juin 2013 

(8) Harris 2010 encyclopedia of dietary sup

(9) Agency for Healthcare Research and Quality. Omega-3 fatty acids and cardiovascular disease: an updated systematic review. 2016.

(10) Lavie CJ, Milani RV, Mehra MR, Ventura HO. Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Cardiovascular Diseases. J Am Coll Cardiol 2009;54:585-94.

(11) Deckelbaum RJ, Leaf A, Mozaffarian D, Jacobson TA, Harris WS, Akabas SR. Conclusions and recommendations from the symposium, Beyond Cholesterol: Prevention and Treatment of Coronary Heart Disease with n-3 Fatty Acids. Am J Clin Nutr 2008;87(6):2010S-2S.

(12) Walker, R.E., Jackson, K.H., Tintle, N.L. et al, Predicting the effects of supplemental EPA and DHA on the omega-3 index. Am J Clin Nutr. 2019;110:1034–1040 Google Scholar

(13) Zibaeenezhad, M.J., Ghavipisheh, M., Attar, A., Aslani, A. Comparison of the effect of omega-3 supplements and fresh fish on lipid profile: a randomized, open-labeled trial. Nutr Diabetes. 2017;7:1 Google Scholar

(14) Kris-Etherton, P.M., Harris, W.S., Appel, L.J. Fish consumption, fish oil, omega-3 fatty acids, and cardiovascular disease. Circulation. 2002;106:2747–2757 Google Scholar

(15) Alexander, D.D., Miller, P.E., Van Elswyk, M.E., Kuratko, C.N., Bylsma, L.C. A meta-analysis of randomized controlled trials and prospective cohort studies of eicosapentaenoic and docosahexaenoic long-chain omega-3 fatty acids and coronary heart disease risk. Mayo Clin Proc. 2017;92:15–29 Google Scholar

(16) Siscovick, D.S., Barringer, T.A., Fretts, A.M. et al, Omega-3 polyunsaturated fatty acid (fish oil) supplementation and the prevention of clinical cardiovascular disease: a science advisory from the American Heart Association. Circulation. 2017Google Scholar

(17) Tavazzi, L., Maggioni, A.P., Marchioli, R. et al, Effect of n-3 polyunsaturated fatty acids in patients with chronic heart failure (the GISSI-HF trial): a randomised, double-blind, placebo-controlled trial. Lancet. 2008;372:1223–1230 Google Scholar

(18) Aung, T., Halsey, J., Kromhout, D. et al, Associations of omega-3 fatty acid supplement use with cardiovascular disease risks: meta-analysis of 10 trials involving 77,917 individuals. JAMA Cardiol. 2018;3:225–234  Google Scholar

(19) Del Gobbo, L.C., Imamura, F., Aslibekyan, S. et al, Omega-3 polyunsaturated fatty acid biomarkers and coronary heart disease: pooling project of 19 cohort studies. JAMA Intern Med. 2016;176:1155–1166 Google Scholar

(20) GISSI-Preventione-Investigators. Dietary supplementation with n-3 polyunsaturated fatty acids and vitamin E after myocardial infarction: results of the GISSI-Prevenzione trial. Gruppo Italiano per lo studio della Sopravvivenza nell’infarto miocardico. Lancet. 1999;354:447–455 Google Scholar

(21) Yokoyama, M., Origasa, H., Matsuzaki, M. et al, Effects of eicosapentaenoic acid on major coronary events in hypercholesterolaemic patients (JELIS): a randomised open-label, blinded endpoint analysis. Lancet. 2007;369:1090–1098 Google Scholar

(22) Heydari, B., Abdullah, S., Pottala, J.V. et al, Effect of omega-3 acid ethyl esters on left ventricular remodeling after acute myocardial infarction: the OMEGA-REMODEL randomized clinical trial. Circulation. 2016;134:378–391 Google Scholar

(23) Zibaeenezhad, M.J., Ghavipisheh, M., Attar, A., Aslani, A. Comparison of the effect of omega-3 supplements and fresh fish on lipid profile: a randomized, open-labeled trial. Nutr Diabetes. 2017;7:1 Google Scholar

(24) Djousse L, Akinkuolie AO, Wu JH, Ding EL, Gaziano JM. Fish consumption, omega-3 fatty acids and risk of heart failure: a meta-analysis. Clin Nutr 2012;31:846-53. PubMed abstract

(25) Del Gobbo LC, Imamura F, Aslibekyan S, Marklund M, Virtanen JK, Wennberg M, et al. Omega-3 polyunsaturated fatty acid biomarkers and coronary heart disease: pooling project of 19 cohort studies. JAMA Intern Med 2016;176:1155-66. PubMed abstract

(26) Evan L. O’Keefe, Randomized Trials Show Fish Oil Reduces Cardiovascular Events Mayo Clinic article December 2019 Volume 94, Issue 12, Pages 2524–2533

(27) Rimm, E.B., Appel, L.J., Chiuve, S.E. et al, Seafood long-chain n-3 polyunsaturated fatty acids and cardiovascular disease: a science advisory from the American Heart Association. Circulation. 2018; Google Scholar

(28) Millen, B., Lichtenstein, A.H., Abrams, S. et al, 2015-2020 Dietary Guidelines for Americans. 8th Ed. US Department of Agriculture, Washington, DC; 2015  Google Scholar

Meddelande från eChlorial-teamet
Vi vill understryka att de personer som intervjuas eller vittnar på vår blogg gör det i all uppriktighet utan någon intressekonflikt.

Kommentera

* obligatoriska fält