Omega 3 för att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar
Ett folkhälsoproblem i industriländerna!
Enligt Världshälsoorganisationen är hjärt- och kärlsjukdomar den vanligaste dödsorsaken i världen (1). Uppskattningsvis 17,7 miljoner människor dör av hjärt- och kärlsjukdomar, vilket motsvarar 31% av alla dödsfall i världen. Av dessa dödsfall beror uppskattningsvis 7,4 miljoner på kranskärlssjukdom och 6,7 miljoner på stroke (siffror från 2015).
Kardiovaskulära sjukdomar kan förebyggas genom att minska riskfaktorerna. Dessa är i huvudsak beteendemässiga, t.ex. rökning, överdriven alkoholkonsumtion, en stillasittande livsstil, fetma och dålig kost.
Det kan inte nog upprepas att en hälsosam livsstil med fysisk aktivitet och en hälsosam och varierad kost ger oss möjlighet att direkt påverka vår hälsa och livslängd.
Se även → Omega 3Omega 3: Dosering, fördelar och kontraindikationer
Fördelarna med omega-3 för hjärtat
Epidemiologiska studier har visat att befolkningar som äter mycket fisk har den lägsta dödligheten i hjärt- och kärlsjukdomar. Dessa befolkningsgruppers kost förklarar, åtminstone delvis, deras skydd mot död i hjärtsjukdom. Många studier har därefter bekräftat att omega-3-fettsyror (EPA och DHA), som huvudsakligen finns i fisk och skaldjur, kan minska risken för hjärtinfarkt och kranskärlssjukdom (2),(3).
Hälsomyndigheterna har validerat hälsopåståendena för omega-3!
Ett stort antal studier har genomförts på omega-3 (EPA och DHA) och slutsatserna av dessa har gjort det möjligt för de franska (ANSES) (4) och europeiska(EFSA) hälsomyndigheterna att validera omega-3:s roll för hälsan. De godkänner följande hälsopåstående:”Omega-3-fettsyror bidrar till att upprätthålla hjärtats funktion” (5), under förutsättning att det dagliga intaget är minst 250 mg DHA.
På samma sätt godkänner den amerikanska hälsovårdsmyndighetenFDA hälsopåståendet för Omega 3-kosttillskott. Det är tillåtet att ange att intag av omega 3 (EPA och DHA) kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar (6).
På grundval av en daglig konsumtion av omega 3 (EPA + DHA) (7) bidrar de till :
– Hjärtat fungerar korrekt / för en konsumtion av 250 mg,
– Upprätthålla ett bra blodtryck / för en konsumtion av 3 g,
– Upprätthålla en bra nivå av serum triglycerider / för en konsumtion av 2 g.
Dessa påståenden har godkänts av Världshälsoorganisationen(WHO) och ISSFAL Heart Foundation och International Society for the Study of Fatty Acids and Lipids, som rekommenderar ett dagligt intag av 250 till 500 mg EPA och DHA (kombinerat).
Vilka är dessa molekyler som kallas Omega 3?
Omega Omega 3 veganer är en familj av fleromättade fettsyror som är ”essentiella” eftersom de inte produceras av kroppen:
– ALA: alfa-linolensyra, en ”essentiell” fettsyra
– EPA: eikosapentaensyra, en fettsyra som härrör från ALA
– DHA: dokosahexaensyra, en fettsyra som härrör från ALA

Omvandlingsgraden är mycket låg. Detta förklarar de mycket vanliga bristerna på EPA och DHA.
En del ALA omvandlas till EPA, som i sin tur kan omvandlas till DHA. Denna omvandling, som sker i levern, har endast ett lågt utbyte (cirka 15%) (8), vilket är anledningen till att det är viktigt att säkerställa ett bra intag av DHA via kosten.
DHA utgör cirka 97% av fettsyrorna i hjärnan och lika mycket i näthinnan. Det är en viktig komponent för att vi ska kunna upprätthålla våra syn- och hjärtfunktioner.
Vetenskapliga bevis och studieresultat
Omega-3-fettsyror spelar en viktig roll för att upprätthålla vår hälsa (9)
Det har visat sig att ett tillräckligt och regelbundet intag av omega-3-fettsyror kan minska dödligheten i hjärtsjukdomar avsevärt.
Fördelarna med tillskott av omega-3 är ännu större hos personer med brist, dvs. de som äter lite eller ingen fisk och skaldjur, och hos personer med höga triglycerid- eller LDL-kolesterolnivåer.
Omega 3 skyddar vårt hjärta genom att :
– Sänker blodtrycket och hjärtfrekvensen
– Sänka kolesterol-, triglycerid- och LDL-nivåerna
– Förbättra kärlfunktionen (10) (11)
Ett stort antal randomiserade kliniska studier har kommit fram till att en tillräcklig nivå av omega-3 i blodet är fördelaktigt i kampen mot hjärtsjukdomar (12-23).
Kliniska studier har visat att intag av EPA och DHA kan minska hjärt- och kärlsjukdomar, motverka risken för hjärtinfarkt och kranskärlssjukdom (24-25) samt inflammation. De bidrar till att förstärka behandlingar av många sjukdomar somateroskleros, genom att bekämpa kolesterol. De har visat sig kontrollera blodsockernivån och skyddar mot diabetes. I kliniska prövningar av diabetes har de visat sig kunna reparera neurologiska skador.
En sammanfattning av randomiserade studier som publicerades 2019 i Mayo Clinic journal (26) fokuserar på resultaten av dessa studier, som utvärderar effekterna av omega-3-tillskott på frekvensen av hjärthändelser i samband med hjärt-kärlsjukdom. Slutsatserna från dessa tre randomiserade studier beskrivs nedan.
Förebyggande intag av renad fiskolja innehållande 840 mg/dag av EPA och dokosahexaensyra (DHA) minskade signifikant risken för död i kranskärlssjukdom eller hjärtinfarkt, särskilt hos personer som inte åt fisk och skaldjur ofta.
För personer med kranskärlssjukdom minskade intag av 4 gram/dag av högrenad omega-3 innehållande eikosapentaensyra (EPA) risken för större kardiovaskulära händelser med 25% (P < 0,001).
American Heart Association (AHA) fortsätter att betona vikten av marint omega-3 som ett näringsämne som potentiellt kan minska risken för hjärtsvikt, ischemisk hjärtsjukdom och hjärtinfarkt. Rekommendationerna är 1 g per dag för dem som inte äter marina produkter (fisk, skaldjur, sjögräs) minst två gånger i veckan (27) (28).
Omega-3 är tydligt förknippade med att skydda vårt hjärta. Ett dagligt intag av 250 mg EPA + DHA ger hälsofördelar.