• Okategoriserad

Havets krydda: mikroalgen Tetraselmis

Sea spice används av toppkockar som en förstklassig krydda för sin omisskännligt starka skaldjurssmak och djupgröna färg. Havskrydda är en mikroalg, Tetraselmis, som ibland kallas marint plankton eftersom den, liksom chlorella, spirulina och alla mikroalger, också ingår i den stora planktonfamiljen.

→ Presentation

→ Hälsoegenskaper

→ Fysiska och organoleptiska egenskaper

→ Användning av havets kryddor

→ Bevisade fördelar: vetenskaplig bibliografi

→ Sammansättning av Tétraselmis eChlorial©

→ Taxonomi Vetenskaplig klassificering

→ Var kan man köpa havskrydda?

Presentation

Tetraselmis är en marin mikroalg, encellig med 4 flageller, cirka 15 mikrometer i diameter. Den mest använda är chuii-arten, som heter Tetraselmis chuii Butcher. Den upptäcktes av Butcher 1959 och ett trettiotal arter av Tetraselmis har redan identifierats. De två mest använda och studerade arterna är chuii och suecica.

Mikroalgen Tetraselmis chuii fördes upp på den positiva listan över nya livsmedel som publicerades av EU:s tillsynsmyndighet 2017. Dess egenskaper gör att den kan marknadsföras som ett kosttillskott [*].

Den har länge använts i vattenbruk för att utfodra kräftdjurslarver, yngel och småfisk. Dess lipidinnehåll, cirka 10% av den torra biomassan, har väckt intresse för utvecklingen av algproduktion för biobränslen.

Under de senaste tjugo åren har algerna studerats för sina gynnsamma hälsoegenskaper. Dessa verkar främst vara kopplade till de karotenoider och fleromättade fettsyror (PUFA) [**] som den är rik på. I genomsnitt innehåller den 5 gånger mer omega än chlorella, som redan är välförsedd med omega 3 (DHA och EPA) [***].

Hälsoegenskaper

Dess effekter tillskrivs främst dess höga halter av fleromättade lipider (PUFA), särskilt omega 3, och karotenoider. Tetraselmis har :

Antioxidant
– Svampdödande
– Skyddar huden, motverkar åldrande
– Antiinflammatoriska egenskaper
– Motverkar cancer

Fysiska och organoleptiska egenskaper

Torkad Tetraselmis chuii kommer i form av ett vackert grönt pulver med en utpräglad skaldjurssmak. Den är mycket uppskattad i kulinariska beredningar och används redan av några av världens främsta kockar, i framkant av nya smaker.

Hur man använder torkad Tetraselmis chuii

Torkad Tetraselmis chuii är ett livsmedel och kan konsumeras som ett kosttillskott tack vare de värdefulla ämnen som den innehåller. Enligt de officiella organ som har accepterat denna nya alg på positivlistan över nya livsmedel kan den konsumeras upp till 0,5 g per dag.

Den används i matlagning för att ge rätter en subtil skaldjurssmak och en naturlig grön färg. Den används ofta i blandningar med chlorella och spirulina för att kombinera smak och färg.

Bevisade fördelar, vetenskapliga publikationer

Mikroalger är naturliga källor till fleromättade lipider, i synnerhet omega 3, som är ovärderliga för vår hälsa (Lee I Han 2015) [1]. År 2015 publicerade österrikiska forskare (Faruq Ahmed m.fl.) [2] en rankning av de mikroalger som är rikast på fleromättade fettsyror [**]. Det verkar som om Tetraselmis suecica är en av de fyra mikroalger som innehåller mest karotenoider, tillsammans med Dunaliella salina, Isochrysis galbana och Pavlova salina.

Dessa mikroalger bör få en stark industriell utveckling inom en snar framtid, tack vare de källor till naturliga karotenoider som de utgör. För närvarande används de redan i stor utsträckning inom vattenbruket, särskilt i kläckerier.

Med tanke på denna stora utmaning har forskarna studerat variationer i lipidinnehållet, särskilt omega 3, som en funktion av produktionsförhållandena. Det visar sig att ljusintensitet och salthalt är känsliga faktorer när det gäller mikroalgernas slutliga egenskaper (Adarme Vega 2014) [3], (Mohammadi 2015) [4] (Mouna Dammak 2016) [5].

Tetraselmis har följande egenskaper:

– Antioxidant (Banskota 2013) [6], (Amna Kashif 2018) [7].
– Antifungal (Amna Kashif 2018)[ 7].
– Hudskyddande, åldersförebyggande (Carballo-Cardenas 2003) [8] (Jo, WS Cho 2010) [9]
– Antiinflammatoriskt (Jo, WS Cho 2010) (Nauroth 2010) [10] (Mobraten 2013) [11] (Ruairi Robertson 2015) [12]
– Anti-cancer: anti-apoptotisk, anti-apoptotisk, anti-angiogen (Maeda 2018) [13](Spencer 2009)[14]

De antiinflammatoriska effekterna avtångextrakt har lyfts fram av många forskare.

Mobraten och hans team [11] visade de antiinflammatoriska egenskaperna hos PUFA [**]. De avslutar sina studier med att konstatera att fleromättade lipider som EPA, DHA och AA [***] påverkar inflammatoriska processer. Enligt forskarna skulle kunskap om dessa värdefulla lipiders verkan kunna vara till hjälp i kampen mot inflammatoriska sjukdomar, särskilt de som är kopplade till kronisk inflammation i tarmen.

Kanadensiska forskare har påvisat den kraftfulla antioxidativa aktiviteten hos T.chuii (Banskota 2013) (9). Koreanska forskare har också bekräftat de antioxidativa egenskaperna hos mikroalgen Tetraselmis. Deras resultat har också lett till att de kunnat påvisa svampdödande aktivitet och tyrosinashämmande effekter (*)[****] hos vissa vattenlösliga polysackarider som extraherats från Tetraselmis (Amna Kashif 2018) (10).

Nederländska forskare har lyft fram de skyddande effekterna av Tetraselmis suecica eftersom det också innehåller vitamin E, som är känt för sina antioxidativa egenskaper (Carballo-Cardenas 2003) ( 8). Koreanska forskare har publicerat resultat som bekräftar de UVB-skyddande effekterna av Tetraselmis suecica-extrakt på huden (Jo, WS Cho 2010) [9].

Genomsnittlig sammansättning: Tetraselmis chuii eChlorial©

Per 100 g torrsubstans – (kontrollmetod)

– Protein: 45-50 g (Kjeldahl)
– Fett: 8 – 10 g (Soxhlet)
– Kolhydrater: 15 – 16 g
– Fibrer: 11 – 13 g(enzymatisk gravimetri)
– Mineraler: 12 – 13 (torkat vid 105°C)

Genomsnittliga näringsvärden

336 Kcal – 1410 KJ per 100 g torrsubstans

Pigment

per 100 g torrsubstans

– Totalt klorofyll: 2 350 – 2 500 mg (extraktion / HPLC)
– Karotenoider totalt: 750 – 800 mg (extraktion / HPLC)

Lipid- och pigmentinnehåll

Sammansättning i fleromättade fettsyror [15]

Omega 3: 5,3% av totala mängden fettsyror (EPA och DHA) [***]
Omega 6: 8,1 % (AA) [***]
Omega 9: 32,8

Taxonomi Vetenskaplig klassificering

Kategori: Klorofyta
Klass: Chlorodendrophyceae
Ordning: Chlorodendrales
Familj: Chlorodendraceae
Släkte: Tetraselmis
Art: T. chuii

Hittills har ett trettiotal arter av mikroalgen Tetraselmis identifierats. Tetraselmis-arten chuii upptäcktes av Butcher 1959. De två mest studerade arterna är chuii och suecica.

Var kan man köpa Tetraselmis chuii ?

Tetraselmis säljs för närvarande endast till yrkesverksamma. För mer information, vänligen kontakta oss med hjälp av vårt kontaktformulär.

Källor

[*] Les compléments alimentaires sont réglementés par la directive du Parlement Européen, transposée en droit français par le décret n°2006-352[1]. Ils sont définis, selon l’article 2, comme « denrées alimentaires dont le but est de compléter le régime alimentaire normal et qui constituent une source concentrée de nutriments ou d’autres substances ayant un effet nutritionnel ou physiologique seuls ou combinés …».

[**]  PUFA (Polymer unsaturated fatty acid) : acides gras polyinsaturés

[***]  Parmi les PUFA, des omégas :

  • EPA : eicosapentaenoic acid (omega 3)
  • DHA : docosahexaenoic acid (omega 3)
  • AA : arachidonic acid (omega 6)

[****] La tyrosine est une enzyme qui favorise la production de mélanine. Inhiber son activité revient à agir sur la production de mélanocytes donc agir comme agent dépigmentant. L’hyperpigmentation cutanée est un problème fréquent qui peut être amoindri par l’usage d’inhibiteur de la tyrosinase.

Références scientifiques :

[1]  Lee, I.; Han, J.I. Hydrothermal-acid treatment for effectual extraction of eicosapentaenoic acid (EPA)-abundant lipids from Nannochloropsis salina. Bioresour. Technol. 2015, 191, 1–6.

[2] Faruq Ahmed and co.,  Profiling of carotenoids and antioxidant capacity of microalgae from subtropical coastal and brackish waters, , Food Chemistry, vol 165, 15 December 2014, page 300-306

[3]  Adarme-Vega, T.C.; Thomas-Hall, S.R.; Lim, D.K.; Schenk, P.M. Effects of long chain fatty acid synthesis and associated gene expression in microalga Tetraselmis sp. Mar. Drugs 2014, 12, 3381–3398.

[4]  Mehdi Mohammadi and co.  Fatty acid composition of the marine micro alga Tetraselmis chuii Butcher in response to culture conditions. J. Algal Biomass Utln. 2015, 6 (2): 49 -55

[5] Dammak et al., Enhanced lipid and biomass production by a newly isolated and identified marine microalga. Lipids in Health and Disease (2016) 15:209

[6] Banskota, A.H.; Gallant, P.; Stefanova, R.; Melanson, R.; O’Leary, S.J. Monogalactosyldiacylglycerols, potent nitric oxide inhibitors from the marine microalga

[7] Amna Kashif S and col., Potent biomedical applications of isolated polysaccharides from marine microalgae Tetraselmis species. Bioprocess Biosyst Eng. 2018 Nov;41(11):1611-1620.

[8] Carballo-Cardenas, E.C.; Tuan, P.M.; Janssen, M.; Wijffels, R.H. Vitamin E (alpha-tocopherol) production by the marine microalgae Dunaliella tertiolecta and Tetraselmis suecica in batch cultivation. Biomol. Eng. 2003, 20, 139–147

[9] Jo, W.S.; Cho, Y.J.; Kim, H.J.; Nam, B.Y.; Hong, S.H.; Lee, G.A.; Lee, S.W.; Seo, S.Y.;

Jeong, M.H. Anti-inflammatory effect of microalgal extracts from Tetraselmis suecica. Food Sci. Biotechnol. 2010, 19, 1519–1528.

[10] Nauroth, J.M.; Liu, Y.C.; van Elswyk, M.; Bell, R.; Hall, E.B.; Chung, G.; Arterburn, L.M. Docosahexaenoic acid (DHA) and docosapentaenoic acid (DPAn-6) algal oils reduce inflammatory mediators in human peripheral mononuclear cells in vitro and paw edema in vivo. Lipids 2010, 45, 375–384.

[11] Mobraten, K.; Haug, T.M.; Kleiveland, C.R.; Lea, T. Omega-3 and omega-6 PUFAs induce the same GPR120-mediated signalling events, but with different kinetics and intensity in Caco-2 cells. Lipids Health Dis. 2013, 12, 101

[12] Ruairi C. Robertson  , Freddy Guihéneuf   , Bojlul Bahar  , Matthias Schmid  Dagmar B. Stengel   Gerald F. Fitzgerald    R. Paul Ross  and Catherine Stanton , The Anti-Inflammatory Effect of Algae-Derived Lipid Extracts  on Lipopolysaccharide (LPS)-Stimulated Human THP-1 Macrophages,  Mar Drugs. 2015 Aug 20;13(8):5402-24

[13] Maeda, N.; Kokai, Y.; Ohtani, S.; Sahara, H.; Kumamoto-Yonezawa, Y.; Kuriyama, I.; Hada, T.; Sato, N.; Yoshida, H.; Mizushina, Y. Anti-tumor effect of orally administered spinach glycolipid fraction on implanted cancer cells, colon-26, in mice. Lipids 2008, 43, 741–748.

[14] Spencer, L.; Mann, C.; Metcalfe, M.; Webb, M.; Pollard, C.; Spencer, D.; Berry, D.; Steward, W.; Dennison, A. The effect of omega-3 FAs on tumour angiogenesis and their therapeutic potential. Eur. J. Cancer 2009, 45, 2077–2086.

[15] Dammak et al., Enhanced lipid and biomass production by a newly isolated and identified marine microalga.  Lipids in Health and Disease (2016) 15:209

Meddelande från eChlorial-teamet
Vi vill understryka att de personer som intervjuas eller vittnar på vår blogg gör det i all uppriktighet utan någon intressekonflikt.

Kommentera

* obligatoriska fält