500 g limpa – 15 minuter
Ingredienser
– 450 g vetemjöl typ 55 (eller 350 g typ 55 + 100 g typ 80-mjöl, majs, spelt, kastanj…)
– 1/4 till 1/2 tsk torkad bagerijäst
– 1 rejäl tsk salt
– 1 tsk chlorellapulver
– 350 ml varmt vatten
– 50 g frön (linfrön, vallmofrön, sesamfrön, solrosfrön)
– mjöl (eller havrekli för formning)
Ingredienser
– Blanda de torra ingredienserna, inklusive chlorella, i en stor skål och tillsätt sedan vattnet. Rör om för hand eller med en träsked. Degen kommer att vara mycket våt och klibbig, vilket är normalt.
– Lägg en tallrik ovanpå och låt jäsa i 12 timmar. Degen kommer att fördubblas i volym och bilda bubblor på ytan.
– Stjälp upp degen på en mjölad arbetsyta (använd ett bakhorn om du har ett sådant) och mjöla rikligt. Vik över den 2 eller 4 gånger för att bilda en boll. Placera den med den släta sidan uppåt. Täck över och låt vila i 15 minuter.
– Mjöla en kökshandduk generöst, lägg degen ovanpå, mjöla och låt vila i 2 timmar. Degen är klar när ett finger som trycks in i den inte lämnar några spår.
– Förvärm ugnen till 230°C 30 minuter innan degen ska jäsa, med en gjutjärnsgryta (och lock) i ugnen.
– Ta försiktigt ut grytan och stjälp upp brödet i grytan med hjälp av kökshandduken (nyckelhålssidan uppåt, den släta sidan nedåt), stäng och tillaga i 30 minuter, sedan 15 minuter utan lock.
– Ta ut grytan och vänd den upp och ner så att brödet lossnar. Placera på ett galler ochoch låt svalna.