• Recept

Planktonbröd

500 g limpa – 15 minuter

Ingredienser

– 450 g vetemjöl typ 55 (eller 350 g typ 55 + 100 g typ 80-mjöl, majs, spelt, kastanj…)
– 1/4 till 1/2 tsk torkad bagerijäst
– 1 rejäl tsk salt
– 1 tsk chlorellapulver
– 350 ml varmt vatten
– 50 g frön (linfrön, vallmofrön, sesamfrön, solrosfrön)
– mjöl (eller havrekli för formning)

Ingredienser

– Blanda de torra ingredienserna, inklusive chlorella, i en stor skål och tillsätt sedan vattnet. Rör om för hand eller med en träsked. Degen kommer att vara mycket våt och klibbig, vilket är normalt.
– Lägg en tallrik ovanpå och låt jäsa i 12 timmar. Degen kommer att fördubblas i volym och bilda bubblor på ytan.
– Stjälp upp degen på en mjölad arbetsyta (använd ett bakhorn om du har ett sådant) och mjöla rikligt. Vik över den 2 eller 4 gånger för att bilda en boll. Placera den med den släta sidan uppåt. Täck över och låt vila i 15 minuter.
– Mjöla en kökshandduk generöst, lägg degen ovanpå, mjöla och låt vila i 2 timmar. Degen är klar när ett finger som trycks in i den inte lämnar några spår.
– Förvärm ugnen till 230°C 30 minuter innan degen ska jäsa, med en gjutjärnsgryta (och lock) i ugnen.
– Ta försiktigt ut grytan och stjälp upp brödet i grytan med hjälp av kökshandduken (nyckelhålssidan uppåt, den släta sidan nedåt), stäng och tillaga i 30 minuter, sedan 15 minuter utan lock.
– Ta ut grytan och vänd den upp och ner så att brödet lossnar. Placera på ett galler ochoch låt svalna.

Källor

Basée sur la recette du pain sans pétrissage de Jim Lahey

Recettes aux algues eChlorial

Meddelande från eChlorial-teamet
Vi vill understryka att de personer som intervjuas eller vittnar på vår blogg gör det i all uppriktighet utan någon intressekonflikt.

Kommentera

* obligatoriska fält