• Okategoriserad

Skillnader mellan probiotika och prebiotika?

Hälsan hos vår tarmflora eller mikrobiota beror på vårt välbefinnande!

De senaste årens upptäckter om tarmens mikrobiota är lika viktiga som de om stamceller! De ger möjlighet till tidig upptäckt av allvarliga sjukdomar och ger oss en glimt av nya behandlingsmetoder för sjukdomar som har en stor inverkan på dagens samhälle, såsom fetma, typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdomar, neurodegenerativa sjukdomar (Alzheimers, Parkinsons etc.) etc.

Probotique_illustration

För att upprätthålla vår tarmmikrobiota rekommenderar vi regelbundet intag av probiotika och prebiotika. Probiotika består av bakteriearter som bör anlända levande till vår tarm. Prebiotika är mat för de bakterier som lever i våra tarmar. För att hålla dem aktiva och låta dem utvecklas måste vår kost vara tillräckligt rik på prebiotika.

Även om fördelarna med probiotika nu är något nedvärderade (1), råder det ingen tvekan om fördelarna med prebiotika!

Prebiotika är huvudsakligen kostfibrer som företrädesvis finns i växter … men även i vissa alger som chlorella!

Chlorella är redan välkänt för att lösa problem med förstoppning. Dess effekter på tarmen är omedelbara och känns från den allra första dosen.

Prebiotikan i chlorella kan säkert delvis förklara dess snabba verkan och dess effekter på vårt välbefinnande.

Prebiotika skyddar vår tarmmikrobiota

Sammanfattning av vad vi vet om prebiotika :

Det är forskare (2) som har upptäckt att prebiotika (en typ av kostfiber) kan påverka över hundra bakterier i tarmmikrobiotan hos djur med fetma och typ 2-diabetes. De visade att några av dessa bakterier är inblandade i dialogen mellan hormoner som produceras av tarmen och viktiga organ som hjärnan, bukspottkörteln och fettvävnaden.

Till exempel anses uttrycket av leptin, ett hormon som är förknippat med förbättringen av typ 2-diabetes, återaktiveras av prebiotika.

Prebiotikans värde för att bevara tarmens immunbarriär har påvisats (3), liksom dess inverkan på aptitreglering och viktkontroll (4).

Studier har visat att vissa prebiotika kan sänka insulin-, triglycerid- och kolesterolnivåerna hos överviktiga personer.

Den intestinala mikrobiotan

Och ja, vi måste acceptera det: vi är fordon för bakteriekolonier utan vilka vi inte skulle kunna leva, och kvaliteten på dessa kolonier kommer att avgöra vår hälsa och vårt välbefinnande som helhet!

Vi är hem åt tusentals mikroorganismer, varav de flesta är användbara och till och med nödvändiga för oss. En stor del av dessa mikroorganismer är bakterier som lever i våra tarmar, de utgör vår tarmmikrobiota eller tarmflora.

Se även vår artikel ”Våra tarmar tänker med 200 miljoner neuroner” ( Arté rapport)

Tarmen är full av nervändar som kommunicerar med hjärnan!

Läkarna talar om en ”tarm-hjärna-axel ”. Det har nu visat sig att tarmbakterier spelar en viktig roll för att upprätta denna länk. De bidrar till att skydda vårt immunförsvar. De kan vara inblandade i störningar i centrala nervsystemet som ångest, depression och autism. De spelar en viktig roll vid sjukdomar som fetma och dess följder, t.ex. hjärtsjukdomar och typ 2-diabetes.

Tarmbakterier påverkar autoimmuna sjukdomar, som lider av en allvarlig störning i kommunikationen mellan tarm och hjärna. De är inblandade i inflammatoriska sjukdomar i lederna (artrit) och tarmen och i tjocktarmscancer.
Vi vet nu med säkerhet att sammansättningen av vår tarmflora (tarmmikrobiota) påverkar utvecklingen av många hälsoproblem.

Dessa upptäckter om tarmfloran är fulla av hopp: hoppet om att upptäcka ”nya bakterier” och metoder för att uppmuntra deras utveckling, som kan ha en positiv inverkan på kroppen, där nuvarande behandlingsmetoder har misslyckats.

Varför skydda vår tarmmikrobiota?

Vår hälsa och livskvalitet beror på balansen i vår tarmmikrobiota eller tarmflora!Den består av hundratals bakteriearter som lever i symbios och var och en spelar en specifik roll.

En varierad tarmflora anses vara hälsosam om den innehåller tillräckligt många och stora mängder av nyttiga arter, så kallade ”goda bakterier”.
Det har visat sig att vissa bakteriearter som finns hos friska personer saknas i tarmfloran hos överviktiga personer.

Hur kan vi skydda vår tarmmikrobiota?

Vi kan påverka vår mikrobiota så att den främjar utvecklingen av nyttiga bakterier och minskar utvecklingen av skadliga bakterier. För att göra detta måste vi ha en hälsosam livsstil.
Motion och en hälsosam kost hjälper till att upprätthålla en varierad och balanserad tarmflora.

Ät en hälsosam, varierad och fiberrik kost

Varje bakterieart spelar olika roll för vår hälsa. Var och en kräver specifika näringsämnen för sin tillväxt. Därför är det viktigt att äta en hälsosam och varierad kost. Den bör vara rik på fibrer (frukt, grönsaker m.m.).

Begränsa utvecklingen av fiendebakterier

Socker och fett bör minskas för att undvika att främja utvecklingen av patogena bakterier, jäst eller svampar som Candida. Artificiella sötningsmedel som aspartam bör också undvikas.

Regelbunden konsumtion av probiotika: ger goda bakterier i tarmen

Probiotika i kapselform: kommersiellt tillgängliga kapslar innehåller oftast en blandning av levande mikroorganismer som består av flera arter, t.ex. laktobaciller och bifidobakterier.

Studier har visat att probiotika kan hjälpa till att återställa en störd mikrobiota.På senare år har det förekommit kontroverser kring intag av bakterier via probiotika, eftersom studier inte har visat att de kan modifiera mikrobiotan permanent.

Dessa studier visar dock att de kan återställa en obalanserad mikrobiota till en hälsosam.

Probiotika i vår mat: nyttiga bakterier finns i fermenterade livsmedel. De finns inte i produkter som har pastöriserats, steriliserats eller innehåller konserveringsmedel.

Vi rekommenderar att du regelbundet äter fermenterade livsmedel som surkål, yoghurt (5), kefir osv.

Se till att de goda bakterierna kommer levande till tarmen

Det är bra att ta probiotika, men det är ännu bättre att låta dem vänta på sin plats
Innan de når tarmen kommer många av de goda bakterier som intagits att förstöras eftersom de är känsliga för sura miljöer. För att så många som möjligt ska överleva kan det vara bra att äta yoghurt eftersom det minskar surhetsgraden i magen.

Hjälper de goda bakterierna att utvecklas i tarmen

Du bör äta prebiotika, som är mat för tarmbakterierna. De gör det möjligt för dem att överleva och utvecklas. Det handlar främst om fibrer (eller komplexa kolhydrater) som inte omvandlas av vårt matsmältningssystem och som kommer hela till tjocktarmen.

Många studier har visat att prebiotika främjar tillväxten av friska bakterier, särskilt bifidobakterier.

De olika bakteriearter som ingår i vår mikrobiota har sina egna näringsbehov. Det är därför viktigt att ha en varierad kost för att säkerställa en bra balans mellan kolonierna.

Fibrerna i vår kost hjälper våra allierade bakterier att överleva och utvecklas. De ingår i kolhydratfamiljen (socker), varav vissa är komplexa.

Fibrer bryts inte ned av kroppen, utan når tarmen oförändrade.

Fibrer är en viktig del av vår kost eftersom de, förutom att ge näring åt våra goda bakterier, spelar en roll för viktkontrollen. De minskar absorptionen av fetter och olika sockerarter och minskar därmed deras glykemiska belastning. De har också en positiv effekt på mättnadskänslan. Vi vet också hur viktigt det är med fibrer för att balansera tarmpassagen och motverka förstoppning.

Fiberinnehållande livsmedel är huvudsakligen växtbaserade och finns i frukt, grönsaker, baljväxter och fullkornsprodukter.

Det dagliga fiberbehovet för en vuxen person är cirka 30 g.

Vissa mikroalger innehåller prebiotika, t.ex. ekologisk chlorella som innehåller mellan 10 och 20%!

Ultrarent ekologiskt chlorella, odlat i Europa

Offre d'essai ( 2 x 100g ) Premium Chlorella

Proverbjudande ( 2 x 100 g ) Premium Chlorella

Två månader med ekologiska chlorella-tabletter

58.00 €

49.00 €

Köp nu
Källor

[1] McFarland LV, Use of probiotics to correct dysbiosis of normal microbiota following disease or disruptive events: a systematic review, BMJ Open. 2014 Aug 25;4(8)

[2] Delzenne NM and col., Gut microorganisms as promising targets for the management of type 2 diabetes. Diabetologia. 2015 Oct;58(10):2206-17

[3] Everard A and col., Microbiome of prebiotic-treated mice reveals novel targets involved in host response during obesity. ISME J. 2014 Oct;8(10):2116-30

[4] Delbès A and col. Prebiotics Supplementation Impact on the Reinforcing and Motivational Aspect of Feeding” Front Endocrinol (Lausanne). 2018 May 29;9:273

[5] En France la dénomination yaourt (ou yoghourt) est règlementée (*). Elle est réservée au lait fermenté obtenu, selon les usages loyaux et constants, par le développement des seules bactéries lactiques thermophiles spécifiques dites Lactobacillus bulgaricus et Streptococcus thermophilus, qui doivent être ensemencées simultanément et se trouver vivantes dans le produit fini jusqu’à la DLC, à raison d’au moins 10 millions de bactéries par gramme rapportées à la partie lactée. De plus, la quantité d’acide lactique libre contenue dans 100 g de yaourt ne doit pas être inférieure à 0,7 g.

(*) Spécification technique n° B3-07-09 destinée à l’achat public, élaborée par le Groupe d’étude des marchés de restauration collective et de nutrition (GEMRCN), et approuvée par décision n° 2009-03 du 30 juillet 2009 du comité exécutif de l’OEAP.

Meddelande från eChlorial-teamet
Vi vill understryka att de personer som intervjuas eller vittnar på vår blogg gör det i all uppriktighet utan någon intressekonflikt.

Kommentera

* obligatoriska fält