Kvicksilver och bly är tungmetaller som finns i vår miljö och vars skadliga effekter på levande organismer inte behöver demonstreras ytterligare.
Mot bakgrund av vetenskapliga rapporter har de franska hälsomyndigheterna definierat ett skadligt tröskelvärde för bly, och för kvicksilver har de utfärdat förebyggande rekommendationer för gravida kvinnor.
Nedan följer en sammanfattning av den information som finns tillgänglig:
Tungmetaller
Tungmetaller finns i vår dagliga miljö, i varierande halter beroende på var vi bor (stad eller land) och vår livsstil: i vår mat, i luften, i damm, i kranvatten.
Bly (Pb)
Beroende på var du bor kan kranvatten innehålla upp till 25 mikrog/liter bly, vilket överensstämmer med europeiska bestämmelser fram till 2013 (därefter kommer det att sänkas till en övre gräns på 10 mikrog/liter).
I genomsnitt får vi i oss upp till 0,040 mg (40 mikrog/d) bly varje dag via maten (källa AFSSA(*) 2006).
Kvicksilver (Hg)
Följande är ett utdrag ur AFSSA:s dokument nr 2002-SA-0014:
”Även om kvicksilver (Hg) finns i många livsmedel är det i fisk som det förekommer rikligt i sin giftigaste form: metylkvicksilver (MeHg). Som ett resultat ansågs andra livsmedelskällor vara försumbara. Endast MeHg utgör en fara för gravida kvinnor, inte för dem själva utan för deras foster genom exponering i livmodern, och för små barn (upp till 2 års ålder, under den period då de kognitiva funktionerna utvecklas) genom amning och en varierad kost.
Med tanke på att intaget av Hg-T och MeHg vid en genomsnittlig veckokonsumtion av starkt kontaminerad vild fisk (percentil 95), där kontamineringen huvudsakligen kommer från gruppen köttätande, långlivade och feta pelagiska fiskar som havsruda, svärdfisk, marlin, haj och tonfisk, är högre än det provisoriska tolerabla veckointaget (5 mikrog/kg kroppsvikt respektive 3 mikrog/kg kroppsvikt).w./wk respektive 3,3 mikrog/kg b.w./wk) för åldersgruppen 3-8 år;
På grundval av tillgängliga uppgifter (toxikologiska uppgifter och uppgifter om kontaminering) och med hänsyn till den franska befolkningens matvanor anses det inte finnas några vetenskapliga belägg för att ifrågasätta de rekommendationer om fiskkonsumtion som anges i det nationella programmet för hälsokost: minst två gånger i veckan, särskilt fet fisk (makrill, sill, lax osv.).
Med tanke på det centrala nervsystemets särskilda känslighet för metylkvicksilvrets toxiska verkan under fosterutvecklingen, vilket framgår av experimentella data eller data från olyckor vid mycket hög exponering, kan gravida eller ammande kvinnor och små barn rekommenderas en varierad konsumtion av olika fiskarter utan att, som en försiktighetsåtgärd, gynna konsumtion av fisk som sannolikt har högre halter av metylkvicksilver, såsom havsbraxen, svärdfisk, marlin, haj och tonfisk.”
Följande är ett utdrag från referensnummer 2003-SA-0380 som är länkat till referensnummer 2002-SA-0014
På senare tid har myndigheten reviderat sina rekommendationer för att minska konsumtionen hos gravida och ammande kvinnor och små barn:
”För små barn rekommenderas att de inte konsumerar mer än 60 gram vild rovfisk per vecka, utöver sin vanliga konsumtion av icke rovfisk. Denna rekommendation är i linje med rekommendationerna i det franska nationella programmet för näring och hälsa (1).
(1) Födoämnesallergier: kunskap, kliniker och förebyggande åtgärder. www. sante.gouv.fr, tema ”Nutrition”.
”För gravida och ammande kvinnor rekommenderas att de inte konsumerar mer än 150 gram vild rovfisk per vecka, utöver sin vanliga konsumtion av fisk som inte är rovfisk.”
(1) Födoämnesallergier: kunskap, klinik och förebyggande. www. sante.gouv.fr, Tema ”Nutrition”.
Denna rekommendation är begränsad till gravida och ammande kvinnor, och inte till hela kategorin kvinnor i fertil ålder, eftersom metylkvicksilver, till skillnad från vissa föroreningar, t.ex. dioxiner, som ackumuleras under hela livet, utsöndras och metaboliseras (uppskattad halveringstid i kroppen på 45 dagar)(2) och dess neurotoxiska påverkan sägs vara specifikt utövad endast under graviditetens andra och tredje trimester.”
Se broschyren ANSES-rekommendationer om fiskkonsumtion från 2016
(*) AFSSA: Franska myndigheten för livsmedelssäkerhet
En USGS-studie i USA visar att 100 % av fisken från floder är förorenad med kvicksilver
I en studie utförd av US Health and Safety Administration (USGS) visade det sig att all fisk som testades i 291 floder i USA var förorenad med kvicksilver.
I denna studie analyserade forskarna sediment från 291 floder i USA mellan 1998 och 2005. De fiskar som provtogs var främst de som befinner sig högst upp i näringskedjan.
Resultaten visar att den främsta orsaken till att människor förorenas av kvicksilver är konsumtion av fisk och skaldjur.
Se också: Chlorella och detox: hur fungerar det?