Vetenskapliga och medicinska bevis
Kardiovaskulära sjukdomar
Empiriska observationer har visat att chlorella kan verka för att sänka högt blodtryck, högt kolesterol och förebygga åderförkalkning. Orsaken till dessa effekter kan vara den stora mängden omättade fettsyror i kombination med antioxidanter som klorofyll, samt den unika balansen av näringsämnen i CVB.
OKAMOTO et al. rapporterade att när hypertensiva råttor behandlades med CVB sjönk deras blodtryck med 63 mmHg en timme efter intravenös administrering och med 47 mmHg två timmar efter intraperitoneal administrering. Även råttornas normala blodtryck sjönk med 32 mm Hg en timme efter administrering [38].
De anti-lipidemiska och anti-aterosklerotiska effekterna av CVB studerades av SANO et al med hjälp av japanska vita hankaniner. En tioveckors kolesterolrik diet ökade markant nivåerna av totalkolesterol och beta-lipoproteinkolesterol i serum och orsakade ateromatös aortaläsion. I den grupp som fick chlorella och utfodrades med en kolesterolrik diet innehållande 1% chlorella vulgaris-pulver, undertrycktes ökningen av total- och beta-lipoproteinkolesterolnivåerna. Dessutom hämmades utvecklingen av ateromatösa aortaläsioner avsevärt. Clofibrat, som användes som positiv kontroll i detta experiment, visade ingen hämmande effekt [39]. Liknande effekter observerades efter oral administrering av CVE till råttor som matades med kolesterol.
Ökningen av serumlipider hämmades i nästan samma utsträckning av utfodring med CVE och CVB. Fekal utsöndring av steroider (kolesterol, deoxikolsyra och litokolsyra) ökade också. Författarna drog slutsatsen att CVB/CVE-dieten hämmade absorptionen av exogena steroider och främjade omsättningen av gallsyror i levern för att undertrycka ökningen av serumkolesterol som orsakades av administrering av en diet med högt kolesterolvärde (SANO et al., [40]).