• Chlorella

De 7 lögnerna om chlorella: faror, organiska, fördelar …

Sju lögner och faror du behöver känna till om ekologisk chlorella ! Egenskaper, faror, produktionsmetoder, fördelar etc.

Lögn #1: Chlorella måste ”delas” för att kunna smälta, annars är den ineffektiv.

Detta är utan tvekan den mest utbredda lögnen om chlorella. Den finns främst på amerikanska webbplatser (med termen ”trasigcellvägg”). På dessa webbplatser, som framhåller chlorellans egenskaper, förklaras att chlorellans celler måste pulveriseras för att kunna smältas ordentligt!

Detta är helt felaktigt, och denna nackdel har förvandlats till en fördel av de allra flesta producenter av chlorella i öppna dammar, oskyddade från den yttre miljön. Det är absolut nödvändigt att de minskar bakterienivån i odlingsmediet, vilket kan vara en hälsorisk, särskilt för levern om chlorellan kommer i kontakt med toxiner. Eftersom de inte kan använda värme, som skulle eliminera värdefulla och känsliga komponenter, använder de mekaniska högtrycksrengöringstekniker. Denna process är mycket effektiv när det gäller att minska antalet mikroorganismer, men den misshandlar onekligen chlorellacellerna. Innehållet i chlorella med öppna celler utsätts sedan för luft och förlorar sin kvalitet. De påståenden som görs på dessa webbplatser baseras inte på några vetenskapliga studier eller bevis.

Det finns för närvarande endast en studie om detta ämne (1). Den visar att smältbarheten för chlorella är densamma för ”burst”-celler och hela celler (ca 80 %). Det är viktigt att välja chlorella med intakta celler som kan bevara integriteten hos sitt värdefulla innehåll. Smältbarheten för chlorella med burst eller intakta celler är 80-85 % på grund av dess andel icke-assimilerade fibrer. Detta säkerställer tillgängligheten av dess beståndsdelar (2).

Ekologisk Chlorella, ultrarent, odlad i glasrör

OFFRE D'ESSAI : 2 MOIS DE CURE = 2 X 100 G

PROVERBJUDANDE: 2 MÅNADERS KUR = 2 X 100 G

Ultrarent ekologiskt Chlorella odlat i glasrör i Europa

59.90 €

49.95 €

Jag testar!

Lögn #2: Garanterar ”Chlorella BIO”, ”AB”, ”Ecocert” -certifieringarna som utfärdats av europeiska organ europeisk produktion?

Svaret är nej! Den ekologiska etiketten eller en europeisk certifiering utfärdad av ett europeiskt organ, såsom AB, Ecocert … kan erhållas även om produktionen äger rum utanför Europa!

Ekologisk chlorella, i betydelsen ”Bio”-märkning som regleras av europeiska förordningar, har bara funnits sedan 2017.

Mikroalger (chlorella, spirulina etc.) har nyligen omfattats av definitionen av ekologiska produktionsregler som utformats för att ta hänsyn till deras specifika egenskaper. En specifikation för ekologiska mikroalger i Europa har just trätt i kraft (2017). Ekologiska mikroalger som uppfyller de europeiska bestämmelserna har nyligen kommit ut på marknaden. De är dock dyrare att producera, eftersom de kräver att organiska gödningsmedel upparbetas före användning.

Chlorella och Spirulina har funnits på marknaden i flera år nu, tack vare det kommersiella intresset för dessa namn. De kommer från Kina, USA och på senare tid även från Tyskland. De gör anspråk på olika certifieringar som inte har något att göra med varandra eller med europeiska bestämmelser. Oftast missbrukar de den europeiska ”ekologiska” märkningen.

Varför är ekologiskt en känslig fråga för mikroalger?

Av skäl som är inneboende i odling i en vattenmiljö. Ekologisk” certifiering kräver användning av insatsvaror av ekologiskt ursprung, vilket innebär användning av organiska gödningsmedel. En vattenmiljö är särskilt gynnsam för utvecklingen av mikroorganismer. De som introduceras med de organiska gödningsmedlen kan föröka sig kraftigt. Detta bakterieöverflöd gör det mycket svårt att kontrollera odlingsmediet för mikroalger. Det organiska gödselmedlet ger näring åt mediet, men det kan också förorena det. En lösning är att filtrera det organiska gödningsmedlet innan det tillförs mediet. Denna extra operation är kostsam och känslig.

Det är därför den europeiska ”ekologiska” certifieringen för mikroalger har definierats särskilt i en uppsättning specifikationer för denna typ av odling, och det är därför det har tagit så lång tid att införa den.

Ekologisk odling är ett fantastiskt förhållningssätt, men det kan inte ske på bekostnad av produktkvalitet och än mindre på rent kommersiell basis. eChlorial har alltid valt att fokusera på produktkvalitet!

★ Sedan 2019 erbjuder eChlorial chlorella ORGANISK och spirulina som odlas och förpackas uteslutande i Europa!

Lögn #3: Chlorella är farligt under graviditeten

Som med alla produkter som kan konsumeras av gravida kvinnor måste du vara extremt krävande när det gäller deras kvalitet och ursprung. Chlorella kan vara mycket fördelaktigt för gravida kvinnor förutsatt att det är av oklanderlig kvalitet, precis som alla andra produkter som de konsumerar dagligen.

Om den chlorella som konsumeras är garanterat ren rekommenderas den allmänt för gravida och ammande kvinnor. En studie visade att intag av 6 gram chlorella per dag under graviditeten minskade dioxinkoncentrationen i bröstmjölk med cirka 30 procent (3). En klinisk studie visade också att chlorella kan minska koncentrationen av metylkvicksilver och PCB i bröstmjölk och öka koncentrationen av immunglobulin A, som bidrar till att skydda nyfödda barn mot infektionsrisker (4). Det har också konstaterats att chlorella kan öka halten av karotenoider i bröstmjölken, vilket är mycket gynnsamt för nyfödda barn (5).

Se även ➤ De 7 lögnerna om spirulina De 7 lögnerna om spirulina

Lögn #4: Chlorella är fullt av tungmetaller

Är chlorella en magnet för tungmetaller (kvicksilver, bly, kadmium…)? Ja, och det är en av de främsta anledningarna till att den är så välkänd! Det finns dock ingen anledning till att den ska vara mättad med tungmetaller om odlingsmediet kontrolleras noggrant, t.ex. genom odling i ett glasrör. Det är viktigt att komma ihåg att tungmetaller är naturliga element som finns över hela planeten, i vattnet vi dricker och i maten vi äter. De är svåra att eliminera, så de ackumuleras över tid. Deras närvaro kan utgöra ett problem när de förekommer i för stora mängder. Det är därför det är bra att avgifta regelbundet, helst med högkvalitativa naturprodukter.

Många studier på djur och människor har visat på chlorellas avgiftande egenskaper när det gäller tungmetaller, se några referenser nedan:

– Klinisk studie på renal utsöndring av kadmium (Itai-Itai-sjukdom) för en dos på 6 g per dag (6).
– Potentiell minskning av kvicksilvertoxicitet vid förgiftning (Minamatasjukan) vid intag av 4,5 g chlorella per dag (7).
– Minskad blodkoncentration och ökad urinutsöndring av arsenik efter kronisk förgiftning (svartfotssjukan) med 5 g chlorella per dag (8).
– Avgiftning av djur som förgiftats av klordekon (9,10).

Ett helt kapitel ägnas åt detta ämne i boken ”Chlorella, Le Super Aliment Santé ”.

– Sanering av avloppsvatten som förorenats av tungmetaller som kvicksilver, kadmium, nickel eller zink (11,12,13,14).

Lögn #5: All chlorella är naturligt rik på vitamin B12

Chlorella som odlas i fermentorer odlas i en praktiskt taget steril miljö som inte tillåter att vitamin B12 produceras. Chlorella som produceras i fermentorer har funnits på marknaden sedan 2014. Syntetiskt vitamin B12 kan tillsättas i slutprodukten, så den chlorella som säljs kommer att vara ”rik på B12” men inte ”naturligt rik på B12”.chlorella somodlas i glasrör i solljus, såsom eChlorial chlorella, är naturligt rik på vitamin B12.

Lögn #6: Chlorella botar allt: cancer, lever, detox…

Chlorella har många fördelar, och dess sammansättning av mikronäringsämnen är sådan att hälsomyndigheterna har gått med på att den marknadsförs som ett kosttillskott. Chlorella är känt för att ha många hälsofördelar. Den renar kroppen och berikar den med värdefulla essentiella näringsämnen, och vi vet alla att en ren, perfekt tankad motor fungerar bra under lång tid.

Den kan lösa problem som är kopplade till tungmetallförgiftning, fysiologiska svagheter eller brister som den hjälper till att avhjälpa. Det kan också minska smärta tack vare sin antiinflammatoriska verkan, men det botar inte det problem som orsakar smärtan. Till exempel är minskningen avartrossmärta betydande, men att sluta konsumera chlorella kommer inte att bibehålla dess effekter.

Lögn #7: Chlorellas ursprung

Ursprunget eller ”utelämnandets lögn”! 99% av chlorella som säljs online, i ekologiska butiker och apotek kommer från Asien. De flesta av dessa märken är noga med att inte avslöja ursprunget till deras chlorella, som köps mycket billigt och odlas under förhållanden som är svåra att verifiera. Endast ett fåtal märken anger ursprunget för sin produkt. Det är säkert att anta att de som inte ger någon information om produktens ursprung hämtar den från Asien. Akta dig för orden ”Fabriqué en France”, som betyder att produkten har förpackats i Frankrike, men inte nödvändigtvis odlats där.

Ekologisk Chlorella, odlad i Europa, i ett glasrör

Offre d'essai ( 2 x 100g ) Premium Chlorella

Proverbjudande ( 2 x 100 g ) Premium Chlorella

Två månaders chlorellakur

59.90 €

49.95 €

Köp nu
Källor

(1) KOMAKI H., Yamashita,M., Niwa,Y., Tanaka,Y., Kamiya,N., Ando,Y., Furuse,M. 1997  The effect of processing of Chlorella vulgaris: K-5 on in vitro an in vivo digestibility in rats Animal Feed Science Technology 70 (1998) 363-366.

(2) GABEL M.: Gutachten über den Proteinwert der Mikroalgenbiomatière aus Klötze, Universität Rostock, Agrar- und umweltwissenschaftliche Fakultät, Fachbereich Agrarökologie, 12/2000

(3) NAKANO S., NOGUCHI T, TAKEKOSHI H., SUZUKI G., NAKANO M. Maternal-fetal distribution and transfer of dioxins in pregnant women in Japan, and attempts to reduce maternal transfer with Chlorella (Chlorella pyrenoidosa) supplements. Chemosphere. 2005, 61(9): 1244-1255.

(4) NAKANO S., TAKEKOSHI H., NAKANO M. Chlorella (Chlorella pyrenoidosa) supplementation decreases dioxin and increases immunoglobulin A concentrations in breast milk. Journal of Medicinal Food, 2007, 10(1): 134-142

(5) Junya Nagayama et co. : Effect of maternal Chlorella supplementation on carotenoid concentration in breast milk at early lactation. Intern. Journal of Food Scicences and Nutrition, Vol 65, 573-576, 2014

(6) HAGINO N., ICHIMURA. Effect of Chlorella on fecal and urinary cadmium excretion in “Itai-Itai” disease. Nippon Eiseigaku Zasshi, 1975, 30(1):77

(7) MISHIMA I., KUWANO R. the case for grosmin administration for chronic Minamata disease patients. Unpublished data.

(8) ITIMURA S. effect of Chlorella administration for treating blackfoot disease in the southern coast of Taiwan. General meeting of Japanese Society for Hygiene (1975).

(9) KANNO T. Chlorella vulgaris and Chlorella vulgaris extract (CVE) – The Powerful Japanese Medicinal Green Algae as a Biological Response Modifier. In : Woodland Publishing (Ed.) Orem, USA. 2005, 63 p.

(10) PORE RS. Detoxification of chlordecone poisoned rats with Chlorella and Chlorella derived sporopollenin. Drug and Chemical Toxicology. 1984, 7(1): 57-71.

(11) TRAVIESO L., CANIZARES RO., BORJA R., BENITEZ F., DOMINGUEZ AR., DUPEYRON R., VALIENTE yV. Heavy metal removal by microalgae. Bulletin of Environmental Contamination and Toxicology. 1999, 62: 144-151

(12) HAMMOUDA O., GABER A., ABDELRAOUF N. Microalgae and wastewater treatment. Ecotoxicology and Environmental Safety, 1995, 31(3):205-210.

(13) MATSUNAGA T., TAKEYAMA H., NAKAO T., YAMAZAWA A. Screening of marine microalgae for bioremediation of cadmium-polluted seawater. Journal of Biotechnology, 1999, 70(1-3): 33-38.

(14) CHONG AMY., WANG YS., TAM NFV. Performance of different microalgal species in removing nickel and zinc from industrial wastewater. Chemosphere (2000) 41(1-2):251-257.

Meddelande från eChlorial-teamet
Vi vill understryka att de personer som intervjuas eller vittnar på vår blogg gör det i all uppriktighet utan någon intressekonflikt.

Kommentera

* obligatoriska fält