• Astaxanthin
  • Guide

Astaxanthin: råd om användning + kontraindikationer

I slutet av 2017 presenterades en ny mikroalg, Haematococcus pluvialis, och dess extraktastaxantingodkändes av Europeiska kommissionen för användning som livsmedel (1, 2).

Fördelar med astaxanthin – Datorgrafik. Bilden är fri att använda* under förutsättning att du krediterar eChlorial ochinkluderar länken till denna sida. För att ladda ner bilden i högupplöst format, klicka här.

Astaxantin, som utvinns ur mikroalgen Haematococcus pluvialis, har införts i förteckningen över nya livsmedel eller kosttillskott som fastställts av Europeiska kommissionen om nya livsmedel, i enlighet med förordning (EU) 2015/2283 (3) (nytt livsmedel). Dessa rekommendationer ges som en vägledning för friska vuxna.

För att hjälpa dig att göra rätt val

Upptäck våra guider

Definition av astaxantin
Definition av astaxantin

Astaxanthin: definition, ursprung, förklaring

Astaxantin är en medlem av karotenoidfamiljen, som omfattar mer än 600 molekyler, varav de mest kända är betakaroten, lykopen och lutein. Karotenoider är pigment vars färg kan variera från rött, orange till gult. De är vanligt förekommande i levande organismer.
Carotenoides_eChlorial

De syntetiseras av alla växter eftersom de spelar en viktig roll i fotosyntesen, den reaktion som använder koldioxid och ljus för att producera organiska föreningar och syre (4).

Lax, hummer, räkor och till och med rosa flamingos har vackra orange färger eftersom de äter alger som innehåller karotenoider.

Astaxanthin är ett ljusrött pigment. Det produceras naturligt av mikroalgen Haematococcus pluvialis. Det naturliga kosttillskottet Astaxanthin är därför ett extrakt av denna mikroalg, men det kan också framställas genom kemisk syntes. Det är denna mycket billigare syntetiska produkt som används som foder till odlad lax eller öring för att ge deras kött en attraktiv orange färg.

Astaxanthin har särskilt intressanta effekter på våra kroppar, och forskarna förklarar dess hälsofördelar med att det är en kraftfull antioxidant (4).

Premium naturligt organiskt astaxantin

Offre d'essai : Astaxanthine Bio Naturelle (2 mois) 60 capsules

Proverbjudande: Natural Organic Astaxanthin (2 månader) 60 kapslar

Ultrakraftfull antioxidant baserad på mikroalger, odlad i Europa, Vegansk

59.99 €

54.99 €

Jag testar!
Dosering och fördelar

Dosering och fördelar med astaxantin

8 mg astaxantin per dag rekommenderas, vilket motsvarar att äta 1,6 kg färsk lax. Astaxantin kan tas som en kur som varar 2 till 3 månader.
Fördelarna med astaxantin – Datorgrafik. Bilden är fri att använda* under förutsättning att eChlorial krediteras och attlänken finns med på denna sida. För att ladda ner bilden i högupplöst format, klicka här.

I Europeiska kommissionens text hänvisas till ett godkännande för rekommenderad konsumtion av upp till 80 mg Haematococcus pluvialis oleoresin, dvs. 8 mg astaxantin per dag (2).

Kliniska studier som utförts i Japan visar att ett dagligt intag av 4 mg astaxantin ger ett betydande skydd för huden mot effekterna av UV-strålar och att ett dagligt intag av 6 mg visar en förbättring av huden elasticitet, rynkor, torr hud, åldersfläckar och ögon (5).

Stora idrottsmän och kvinnor använder minimidoser på 16 mg per dag(*).

Bland de vetenskapliga publikationer som rapporterar om astaxanthinets effekt har vissa studier genomförts med höga doser: från 40 mg till 100 mg per dag. En dos på 40 mg per dag visade sig vara effektiv för att förbättra gastriskt refluxsyndrom efter bara 4 veckor. Gastrisk reflux minskar avsevärt hos personer som är infekterade med Helicobacter piloris (6, 7). (*)

Den maximala mängden astaxanthin i blodet uppträder mellan 8 och 10 timmar efter intag av 40 mg (8).

(*) Enligt Europaparlamentets direktiv 2002/46/EG är de högsta tillåtna doserna av astaxantinrik oleoresin som utvinns ur algen Haematococcus pluvialis för allmänheten för närvarande mellan 40 och 80 mg oleoresin per dag, vilket motsvarar mindre än 8,0 mg astaxantin per dag. Enligt kommissionens nya genomförandeförordning (EU) 2021/1377 av den 19 augusti 2021 måste det anges att detta kosttillskott inte får användas för barn under 14 år.

När ska astaxantin tas?

När ska astaxantin tas under dagen?

Astaxantin bör tas i samband med eller strax efter en måltid, eftersom studier visar att det absorberas bäst i närvaro av fett.

Farmakokinetiska studier har utförts med 40 mg (9) eller 100 mg astaxantin per dag (10). De visar att astaxantin absorberas bäst i närvaro av lipider. Det rekommenderas därför att astaxantin tas i samband med eller strax efter en måltid (11,12,13,14).

Biverkningar och kontraindikationer

Biverkningar av astaxantin?

Inga negativa biverkningar har hittills rapporterats vid regelbundet intag av upp till 40 mg per dag.

Kontraindikationer för att ta astaxanthin?

Inga kontraindikationer för astaxantin har hittills identifierats. Som en försiktighetsåtgärd rekommenderas dock inte astaxantin till gravida eller ammande kvinnor eller till barn under 14 år.

Möjliga kombinationer

Kan astaxantin tas i kombination?

Beroende på dina behov kan astaxantin tas i kombination med chlorella och spirulina.

Om du är ute efter antiinflammatoriska (smärtlindrande) effekter kan det vara en bra idé att kombinera chlorella och astaxantin.

Kom ihåg: det rekommenderas att ta chlorella på morgonen på fastande mage och spirulina på kvällen före måltid. L’astaxantin tas bäst under eller efter en måltid, eftersom det absorberas bättre i närvaro av lipider (11, 12, 13, 14).

Var kan jag köpa astaxantin?

Var kan jag köpa astaxantin?

I sin onlinebutik erbjuder eChlorial en Naturligt organiskt astaxantin extraheras från mikroalger som odlas i Europa i en perfekt skyddad miljö. Det är viktigt att välja en astaxantin från ett transparent varumärke av högsta kvalitet.

Naturligt organiskt astaxantin

Offre d'essai : Astaxanthine Bio Naturelle (2 mois) 60 capsules

Proverbjudande: Natural Organic Astaxanthin (2 månader) 60 kapslar

Ultrakraftfull antioxidant extraherad från mikroalger

59.99 €

54.99 €

Köp nu

Källor

Cet article est basé sur des preuves scientifiques, rédigé par un expert. Cet article contient des références scientifiques.
Les chiffres entre parenthèses (1, 2, 3) sont des références vers des articles scientifiques et publications officielles.

(1) February 2017 – Application from Algalo Industries for an opinion on the substantial equivalence of a dried biomass and oleoresin product from H.pluvialis using supercritical carbon dioxide. Under Evaluation
(2) Commission Implementing Regulation (EU) 2017/2470 of 20 December 2017 establishing the Union list of novel foods in accordance with Regulation (EU) 2015/2283 of the European Parliament and of the Council on novel foods.
(3) Wikipedia – Astaxanthine
(4) Effective inhibition of skin cancer, tyrosinase, and antioxidative properties by astaxanthin and astaxanthin esters from the green alga Haematococcus pluvialis.
(5) Protective effects of astaxanthin on skin deterioration
(6,7) Kupcinskas L, Lafolie P, Lignell Å, Kiudelis G, Jonaitis L, Adamonis K, et al. Efficacy of the natural antioxidant astaxanthin in the treatment of functional dyspepsia in patients with or without helicobacter pylori infection: a prospective, randomized, double blind, and placebo-controlled study. Phytomedicine (2008) 15(6–7):391–9.
(8) What is the best time to take astaxanthin? Astaxanthin.net
(9) Robert G. Fassett1,2,* and Jeff S. Coombes2 Astaxanthin: A Potential Therapeutic Agent in Cardiovascular Disease
(10) Miguel Olaizola, The Production and Health Benefits of Astaxanthin, Nutraceutical Science and Technology, 2007
(11) Ranga Rao Ambati,1,* Phang Siew Moi,1 Sarada Ravi,2 and Ravishankar Gokare Aswathanarayana3 Astaxanthin: Sources, Extraction, Stability, Biological Activities and Its Commercial Applications—A Review
(12) Mercke Odeberg J, Lignell A, Pettersson A, Höglund P. Oral bioavailability of the antioxidant astaxanthin in humans is enhanced by incorporation of lipid based formulations. Eur J Pharm Sci (2003) 19(4):299–304.
(13) Østerlie M, Bjerkeng B, Liaaen-Jensen S. Plasma appearance and distribution of astaxanthin E/Z and R/S isomers in plasma lipoproteins of men after single dose administration of astaxanthin. J Nutr Biochem (2000) 11(10):482–90.
(14) Okada Y, Ishikura M, Maoka T. Bioavailability of astaxanthin in Haematococcus algal extract: the effects of timing of diet and smoking habits. Biosci Biotechnol Biochem (2009) 73(9):1928–32.

Meddelande från eChlorial-teamet
Vi vill understryka att de personer som intervjuas eller vittnar på vår blogg gör det i all uppriktighet utan någon intressekonflikt.

Kommentera

* obligatoriska fält