• Intervjuer

Intervju med professor Pierre Mollo, planktonspecialist, om mikroalgernas närings- och miljöfördelar

Med anledning av COP21 talade vi med en vän, Pierre Mollo, lärare och forskare och en av världens ledande planktonspecialister. I den här intervjun delar han med sig av sina erfarenheter och sitt livs passion.


Vittnesmål från Pierre Mollo, planktonspecialist för Nicolas Hulot Foundation

Pierre, kan du förklara vad fytoplankton är?

Pierre Mollo, spécialiste du plancton
Pierre Mollo, planktonspecialist

Ordet plankton kommer från den gamla grekiskan och betyder ”vandrare”. Plankton är allt som transporteras av strömmar. Det består av alla mikroorganismer som lever i vatten, oavsett om det är sötvatten, bräckt vatten eller saltvatten.

Mikroorganismerna som utgör plankton är djur (zooplankton) eller växter (fytoplankton). Fytoplankton avser en familj av mikroskopiska alger samt cyanobakterier. Mikroalger består av en enda cell där alla funktioner som är nödvändiga för liv och fortplantning äger rum. Det finns flera tiotusentals arter av mikroalger i haven och oceanerna!

I dag är det bara ett hundratal algarter som studeras och endast ett fåtal som odlas. De mest kända är kiselalger, klorofyceae och dinoflagellater. Mikroalger tilldrar sig ett allt större intresse från industrin för produktion av biobränslen.

De används också som djurfoder, framför allt inom vattenbruket. På senare år har de även funnit en intressant avsättning i människoföda.

Vilka är de näringsmässiga egenskaperna hos växtplankton?

Fytoplankton är stapelföda för de flesta fiskar och dess näringsmässiga egenskaper är välkända. Det är tack vare växtplankton, som är rikt på omega 3, som de små fiskarna (sardiner, ansjovis, makrill etc.) som koncentrerar det berikar vår kost med dessa goda fettsyror, som är så viktiga för vår hälsa.

Spirulina
Spirulina

I dag finns det bara tre mikroalger som är godkända för mänsklig konsumtion. Spirulina, cynanobakterien Athrospira platensis, har varit godkänd i Europa i nästan 40 år. Odontella aurita, en kiselalg, har varit godkänd som livsmedelsingrediens i nästan 15 år. Sedan 2004 har Frankrike godkänt den som livsmedel och kosttillskott, Chlorella vulgaris, som tillhör familjen chlorophyceae.

Även om alla mikroalger har ett antal gemensamma egenskaper, har de olika arterna sina egna specifika näringsegenskaper:

Mikroalger innehåller alla höga halter av protein samt pigment (karotenoider, fykocyaniner etc.) som ger dem antioxidativa egenskaper som hjälper till att bekämpa cellåldrande. De är också värdefulla för sitt innehåll av karotenoider (betakaroten och lutein), som har visat sig bidra till att förhindra synförlust.

De innehåller också klorofyll, som har visat sig ha renande och blodsyresättande egenskaper. Mikroalger bidrar också till att upprätthålla syra-basbalansen som främjar kroppens välbefinnande.

Spirulina kännetecknas av de proteiner den innehåller och dess innehåll av antioxidanter (klorofyll, fykocyanin), både kvantitativt och kvalitativt (alla essentiella aminosyror finns representerade). Spirulina-cellerna har ingen cellulosavägg, så de absorberas snabbt. Sedan dess första användning har Spirulina använts för att bekämpa undernäring. Den är mycket uppskattad av idrottsmän för sina dopingegenskaper och snabba assimilering.

Chlorella utmärker sig genom sitt proteininnehåll (alla aminosyror finns närvarande, liksom vitaminer, antioxidanter och spårämnen). Den innehåller många vitaminer från B-gruppen, särskilt vitamin B12. Den innehåller också järn och kalcium. Studier har visat att dessa komponenter, vitamin B12 och spårämnen, bioabsorberas.

Chlorella - Echlorial®
Chlorella – eChlorial

De avgiftande egenskaper hos Chlorella har bidragit till att höja dess profil. Chlorella är också mycket uppskattat för sin förmåga att stimulera kroppens naturliga försvar. Dess antiinflammatoriska och antitumöregenskaper, liksom dess fördelar för hjärt- och kärlhälsan, börjar bli mer kända.

Odontella är känd för sitt proteininnehåll, men också för sitt högkvalitativa lipidinnehåll, särskilt i omega 3 (EPA och DHA).
Det bör noteras att näringsprofilerna för mikroalger, liksom för alla levande organismer, varierar beroende på deras tillväxtstadium och odlingsförhållanden.

Finns det någon fara med att äta mikroalger?

I Europa är endast tre mikroalger godkända som människoföda, eftersom vissa mikroalger inte används på grund av deras eventuella giftighet.

Användningen av nya alger håller på att studeras. Syftet är att verifiera deras användning som livsmedelsingredienser. De får inte medföra några inneboende eller associerade risker på grund av förekomst av toxiner.

Sjögräs som odlas under dåligt kontrollerade förhållanden kan antingen vara förorenade (tungmetaller, bekämpningsmedel etc.) eller innehålla gifter (t.ex. mikrocystiner, som är mycket skadliga för levern). Det är mycket viktigt att bara äta tång som odlas under förhållanden som garanterar dess näringsmässiga kvalitet och renhet.

Berätta om planktons historia!

Fytoplankton har funnits i tre miljarder år, och man uppskattar att det har använts i tusentals år! I Europa var det mot bakgrund av livsmedelsbrist som forskare 1940 började intressera sig för mikroskopiska algers värde som livsmedel: mikroalgernas höga proteininnehåll skulle kunna bidra till att lindra problemen med undernäring runt om i världen. Forskarna upptäckte att tchadierna hade ätit torkad spirulina i många årtionden. De visar också att fytoplankton åts av aztekerna! Den första industriella odlingsanläggningen för chlorella byggdes i Japan på 1960-talet.

Hur tror du att framtiden ser ut för mikroalger i vår livsmedelsförsörjning?

Medan vi i Europa bara precis har börjat upptäcka Organisk Chlorellahar japanerna dragit nytta av dess fördelar i nästan 60 år. Än i dag är de de största konsumenterna av Chlorella konsumenter i världen.

Mikroalger konsumeras inte på samma sätt i alla hörn av världen. I Europa, där vissa mikroalger nyligen har erkänts som livsmedel, är konsumtionen av mikroalger fortfarande nästan konfidentiell. De konsumeras främst som kosttillskott.

Proteiner och fleromättade omega-3-fettsyror är de viktigaste näringsämnena i den här typen av produkter. Utvecklingen av fytoplanktonbaserade hälsokostprodukter har också haft en stark tillväxt under de senaste åren.

I Europa är mikroalger ännu inte en del av vårt kök, även om allt fler stjärnkockar använder dem i sina rätter. Spirulina och Chlorella har subtila smaker som uppskattas av finsmakare.

I Orienten har mikroalger varit en integrerad del av kosten i många år.

Varför är plankton så viktigt för vår planet, för oss?

Plankton är livsviktigt. Det är den första länken i näringskedjan och förser oss med 50% av syret i vår atmosfär. Plankton är ett gemensamt naturarv som går tillbaka mer än 3,5 miljarder år och har överlevt alla katastrofer. Plankton är både djur och växter och utgörs av de otaliga vattenlevande organismer som strövar omkring i den blå planetens vatten. Det är den intima, osynliga delen av planetens största biologiska mångfald.

I grund och botten utgör plankton basen i näringskedjan för alla marina organismer. Genom fotosyntesen tillhandahåller växtplankton det mesta av det syre vi andas. Dessutom absorberar de mer än hälften av koldioxiden i atmosfären, vilket gör dem till en viktig del i kampen mot den globala uppvärmningen. Havens framtid kommer att bero på vår förmåga att respektera dem!

Pierre Mollo et Muriel Cathaud à Beg Meil, Bretagne
Pierre Mollo och Muriel Cathaud i Beg Meil, Bretagne

Det ärvad jag hoppas på från COP21 : det är ett uttryck för en verklig global politisk beslutsamhet som snabbt och hållbart måste omsättas i konkreta åtgärder!

Med Antoine de Saint-Exupéry vet vi att ”det som är väsentligt är osynligt för ögat”. Vi måste snarast titta på det som är osynligt för att se havet i ett nytt ljus.

Under de senaste årtiondena har utsläppen av växthusgaser i atmosfären lett till att temperaturen stigit, vilket har fått omedelbara återverkningar på haven. En ökning av havstemperaturen med 1°C kan verka obetydlig, men den har skett i en aldrig tidigare skådad takt och har lett till stora förändringar i ekosystemen.

När vattnet värms upp påverkas all biologisk mångfald. Plankton kommer självklart att anpassa sig till den nya situationen, men förändringarna kommer oundvikligen att få konsekvenser för hela miljön.

Den direkta effekten av stigande havsnivåer är att kustnära mark hamnar under vatten, att kusten eroderar och att översvämningszonerna ökar. Följden blir ökad salthalt i flodmynningar och grundvattennivåer vid kusterna. Detta är ett hot mot biotoperna i tropiska deltan, där mangroveträden är belägna. Om de hamnar under vatten kan det leda till att den biologiska mångfalden av plankton går förlorad.

I grund och botten utgör plankton basen i näringskedjan för alla marina organismer. Genom fotosyntesen tillhandahåller växtplankton det mesta av det syre vi andas. Dessutom absorberar de mer än hälften av koldioxiden i atmosfären, vilket gör dem till en viktig del i kampen mot den globala uppvärmningen.

Havens framtid är inte skriven, den kommer att vara vad vi gör av den. Att observera mikroskopiskt liv innebär att hantera slumpmässigheten. För att göra det behöver man en livlig fantasi och drömmar: det är nämligen där stora projekt föds. Yngre generationer förväntar sig att vi ska vara förkämpar för ”ett bättre liv för alla”.

Detta ”havets lilla folk” är livsviktigt för nuvarande och framtida befolkningar och bör ges ett skydd som står i proportion till dess betydelse. Plankton skulle kunna förklaras vara ett världsarv och vi skulle kunna föreställa oss ett globalt styrsystem med ansvar för att upprätthålla en optimal relation mellan människa och natur.

För att uppnå detta är allmänhetens medvetenhet avgörande, och alla initiativ är välkomna för att förmedla denna kunskap till så många människor som möjligt, särskilt ungdomar.

Att bevara mångfalden hos dagens plankton innebär att man räddar havens andning för morgondagen, bidrar till balansen i gasutbytet mellan havet och atmosfären och förbereder livsmedelsresurser för mänskligheten.

Om du vill veta mer om Pierre Mollo och Planktonobservatoriet

www.observatoire-plancton.fr

Meddelande från eChlorial-teamet
Vi vill understryka att de personer som intervjuas eller vittnar på vår blogg gör det i all uppriktighet utan någon intressekonflikt.

Kommentera

* obligatoriska fält